VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De altijd wat cyclische chipsector ligt er al een tijdje erg goed bij en de resultaten van de bedrijven in deze sector bevestigen dat de groei er inderdaad goed in zit. Citi Research verhoogde deze week nog het advies voor ASML van Houden naar Kopen en noemde daarbij een koersdoel van 135 euro, 20 euro meer dan de huidige koers.

De analisten van Citi noemen ASML één van de beste technologiebedrijven in de wereld. De toeleverancier van de halfgeleider industrie is de dominante partij binnen een oligopolie en beschikt daardoor over 'pricing power'.

Maar de koers is de laatste jaren sterk opgelopen en bleek deze week kwetsbaar. In het kielzog van de correctie op de Nasdaq kreeg de koers van ASML deze week een stevige tik.

Er zijn meer interessante bedrijven in deze sector. Met ASML, ASM International en BE Semiconductor is de Amsterdamse beurs ruim voorzien in chipmachinemakers. Het drietal verschilt sterk, zowel wat betreft de activiteiten als wat betreft de waardering. Enkele feiten op een rij.

ASM International was in Europa een van de eersten die machines ging maken voor de fabricage van halfgeleiders. In 1984 startte ASM International een joint venture met Philips: ASML. Dit is vandaag de dag een van de grote successen in het Nederlandse bedrijfsleven. Na de verkoop van het dochterbedrijf ASM-Fico in Herwen in 1993 aan Berliner Elektro Holding AG in Berlijn ontstond BE Semiconductor Industries in Duiven (BESI).

ASML, ASMI en BESI houden zich met een totaal ander deel van het chipproductieproces bezig. ASML is gespecialiseerd in de ‘wafersteppers’ en scanners’, waarbij met een fotografisch proces (lithografie) de patronen op de siliciumschijven wordt aangebracht. Daarbij worden steeds fijnere lasers gebruikt, tegenwoordig op basis van extreem ultraviolet licht, waarmee zeer kleine details aangebracht kunnen worden.

ASM International is actief in de ‘front-end’ van het productieproces: het bewerken van de wafers voordat ze een machine zoals die van ASML ingaan. BESI is actief in de ‘back-end’ van het proces: de assemblage en de verpakking.

ASML is natuurlijk hét succesverhaal van de Amsterdamse beurs van deze eeuw, maar ook het aandeel BESI deed het erg goed. Het zijn echter qua omvang nog twee zeer uiteenlopende bedrijven: BESI is net geen twee miljard waard, ASML meer dan 25 keer zoveel. ASM International is een beetje de brekebeen in dit gezelschap: een achterblijvende koers en vaak veel gedoe met activistische aandeelhouders die ontevreden zijn over het management en ook graag zouden zien dat het bedrijf zijn waardevolle belang in ASM Pacific Technology verkoopt. Op basis van de huidige koerswinstverhoudingen en het hoge dividendrendement oogt BESI van dit drietal nu het meest aantrekkelijk. Toch zijn analisten het meest positief over ASM International: Van de 13 die het bedrijf volgen geven er maar liefst 11 een koopadvies, 1 zegt houden en 1 verkopen. 

Chipmachinemakers Beurswaarde Jaaromzet 2017 KW 2017 Dividendrendement
ASM International €3,4 miljard €691 miljoen 19 1,3%
ASML €51,2 miljard €8,2 miljard 29 1,0%
BE Semiconductor €1,9 miljard €462 miljoen 22 3,0%
Applied Materials $48,1 miljard $14,2 miljard 17 0,9%

(Taxaties, bron: Bloomberg)

Wie overweegt deze sector in de beleggingsportefeuille op te nemen mag ook een blik werpen op het Amerikaanse Applied Materials, de grootste chipmachinemaker ter wereld en dominant in zo ongeveer alle stappen van het proces behalve die waarin ASML zich heeft gespecialiseerd.

Uit gegevens van Bloomberg blijkt dat op basis van de PEG-ratio (de verhouding tussen de koerswinstverhouding en de verwachte groei) Applied Materials nu relatief aantrekkelijk is. De PEG-ratio ligt bij dit Amerikaanse bedrijf onder de 1, zoals beleggers het graag zien. Voor de drie Nederlandse sectorgenoten is dit getal nu groter dan 1. Van de 24 analisten die Applied Materials volgen geven er 19 een koopadvies, 4 zeggen houden en 1 verkopen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen