VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Effect heeft een rijke traditie van interviews met topmannen van beursgenoteerde bedrijven. Voor Effect 6 ging Djaja Ottenhof naar Brussel, waar hij sprak met Chris Peeters, de bestuursvoorzitter van elektriciteitsnetbeheerder Elia.

Elia heeft een monopolie. Dat is iets dat een tamelijk negatieve bijklank heeft als het gaat om de markt en de consument. Maar Peeters legt uit dat het zeker een goede belegging kan zijn.

Elia beheert het hoogspanningsnet in België en met dochterbedrijf 50Hertz, waarin het een meerderheidsbelang heeft, ook het net in het noordoosten van Duitsland. Dat is een behoorlijk winstgevende activiteit. Vorig jaar boekte het 179,8 miljoen euro nettowinst op 861,1 miljoen euro omzet. Van de winst gaat ruim de helft naar de aandeelhouders die tegen de huidige koers een dividendrendement van zo’n 3 procent krijgen.

Onder de aandeelhouders zit ook een groot aantal Belgische gemeenten die samen 44 procent van Elia in handen hebben. Met de regelgeving die hoort bij het hebben van een monopolie, betekent deze grote deelname dat politieke inmenging bij het concern nooit ver weg is.

Dit bleek ruim twee jaar geleden nog. Toen leidde een strijd over de te volgen koers tot het aftreden van topman Peeters’ voorganger Jacques Vandermeiren. De vraag of Elia verder moet internationaliseren zou daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld.

Peeters staat in ieder geval voor de taak om het grote investeringsprogramma van het bedrijf in goede banen te leiden. De komende tien jaar investeert Elia 9 miljard euro in het netwerk. Dit is vooral nodig om de overgang naar een duurzame elektriciteitsopwekking mogelijk te maken. De topman gaat in op de energietransitie en legt uit hoe investeerders een belegging in zijn onderneming moeten zien.

De belangrijkste vraag: wat krijgt een belegger die investeert in Elia?

Peeters zei daarover onder meer: “Elia is eigenlijk een aandeel dat aan de ene kant mag rekenen op een mooie dividendstroom en aan de andere kant op een aanzienlijke groei van de koers. Wij zijn een bedrijf met een laag risico. Als de markt plotseling een keer zakt, zakken wij minder hard mee. Daar komt bij dat wij als bedrijf aan de frontlinie staan van de energietransitie. Om die te laten slagen is namelijk infrastructuur nodig voor het transport van elektriciteit.”

Het volledige interview, waarin Peeters verder ingaat op de energietransitie maar ook op het verdienmodel van zijn bedrijf en de zekerheid van het dividend leest u in Effect 6, die vrijdag 16 juni bij de leden van de VEB in de bus viel.

 

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap