VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Digitale munten, cryptovaluta, zijn dit voorjaar spectaculair in prijs gestegen. Dit heeft alle tekenen van een zeepbel en vergelijkingen met de tulpenmanie zijn niet van de lucht. Zes feiten en omstandigheden die erop duiden dat dit daadwerkelijk een zeepbel is.

Totale waarde cryptovaluta zes keer over de kop

Er gaat veel aandacht naar de bitcoin als de eerste en grootste digitale munt, maar daarnaast zijn er nog eens honderden van deze valuta. De totale marktwaarde van alle cryptovaluta samen is dit jaar circa zes keer over de kop gegaan en is de grens van 100 miljard dollar voorbijgeschoten. Vanaf half maart is het min of meer een rechte lijn omhoog.

 

De echte prijsexplosie is relatief verstopt

Juist bij de kleinere digitale valuta zit de echte prijsexplosie. De tweede digitale munt, ether (of ethereum), is sinds begin dit jaar ruim veertig keer over de kop gegaan. Ripple, de nummer drie, 54 keer. Dit doet denken aan de internetzeepbel waar op de Amerikaanse beurs ook legio kleine onbekende internetbedrijven met amper omzet miljardenwaarderingen kregen.

 

Er is een onderliggende drijver van de prijsexplosie

De prijsexplosie komt niet helemaal uit het niets. De directe aanleiding voor de stijging vanaf half maart lijkt te zijn dat Aziatische beleggers cryptovaluta op grote schaal hebben omarmd. Tegelijkertijd gaan de investeringen in concrete toepassingen van de technologie achter deze valuta door.

 

Handel gericht op koerswinst

Hét kenmerk van een zeepbel is dat beleggers ergens in investeren om de belegging snel weer tegen een hogere prijs van de hand te doen. Het internet staat vol met dit soort verhalen.

 

Digitale goudkoorts

Daarnaast lijkt er ook een soort goudkoorts te zijn uitgebroken onder mensen die digitale munten willen winnen. Op de Amerikaanse online marktplaats Craigslist worden grote bedragen gevraagd voor computers die dit kunnen. Dichter bij huis, op Marktplaats, is ook een groot aanbod van dit soort computers.

 

De markt zet slecht nieuws snel van zich af

De opkomst van bitcoin is gepaard gegaan met veel kleine en grote hackincidenten. Dat leidde eerder steeds tot aanzienlijke koersdalingen. Eerder deze week implodeerde de koers van ethereum kortstondig op een groot Amerikaans handelsplatform, een flashcrash zoals die afgelopen paar jaar een paar keer plaatsvond op andere financiele markten. Mensen met stop-loss orders zagen hun investering verdwijnen. Het heeft vooralsnog echter niet geleid tot een verlies aan vertrouwen en bijbehorende dalingen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen