VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het nemen van energiebesparende maatregelen in gebouwen is een van de eenvoudigste en effectiefste manieren om te verduurzamen. Toch zijn beleggingsfondsen die zich toeleggen op duurzaam vastgoed nog een zeldzaamheid.

Een van de weinige is het Triodos Vastgoedfonds. Dit werd al in 2004 opgericht. Het belegt in panden die aanzienlijk minder energie verbruiken dan gemiddeld. De CO2-uitstoot van de panden in het fonds is gemiddeld 80 procent lager.

Een belegger kan natuurlijk principiële redenen hebben om in duurzaam vastgoed te willen beleggen: bijdragen aan een betere wereld. Daarnaast zijn er, in ieder geval in theorie, financiële redenen waarom duurzaam, energiezuinig vastgoed beter zou moeten renderen dan ‘gewoon’ vastgoed.

Bijvoorbeeld het feit dat dit soort vastgoed goed verhuurbaar is. Steeds meer organisaties zijn bezig met hun duurzaamheidsprofiel en energiezuinig vastgoed kan daardoor een grotere potentiële huurdersmarkt bedienen dan vastgoed dat niet energiezuinig is. Daarnaast zou het lagere energieverbruik moeten kunnen leiden tot een hogere huurprijs.

De bezettingsgraad van de portefeuille van Triodos lag eind vorig jaar op 92 procent. Het landelijk gemiddelde is volgens Triodos 86 procent. De gemiddelde huurinkomsten van 134 euro per vierkante meter zijn ook hoger dan het landelijk gemiddelde van 119 euro (cijfers Calcasa).

Deze voordelen ten spijt, levert het Triodos Vastgoedfonds qua rendement maar matige prestaties. Over de afgelopen tien jaar heeft een belegger in het fonds volgens opgave van Triodos zelf een negatief rendement van 2,8 procent per jaar gemaakt.

Gemiddeld rendement per jaar    
  10 jaar 5 jaar
Stoxx Europe 600 Real Estate -3,5 % 10,0%
Triodos Vastgoedfonds -2,8% -4,9%

 

Een belegging in de Europese vastgoedindex Stoxx Europe 600 Real Estate deed het over de afgelopen tien jaar met 3,5 procent negatief rendement nog slechter, maar het verschil is klein.

Tien jaar geleden was ongeveer het hoogtepunt van de vastgoedzeepbel die in de financiële crisis klapte. Dat een belegger die toen is ingestapt nu nog steeds tegen een negatief rendement aan kijkt is dus niet zo vreemd.

Opvallend is echter dat het Triodos Vastgoedfonds over de laatste vijf jaar gemiddeld ook een negatief rendement van 4,9 procent laat zien. De Europese index rendeerde de afgelopen vijf jaar gemiddeld juist 10 procent positief per jaar.

Dit verschil is goed verklaarbaar uit het feit dat de Nederlandse kantorenmarkt het een paar jaar geleden heel slecht deed. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het aandeel NSI. Dat staat nog aanzienlijk lager dan vijf jaar geleden.

Maar het duurzame karakter van het Triodos Vastgoedfonds heeft uiteindelijk niet echt geleid tot een beter rendement. Beleggers ontsnapten noch aan de financiële crisis, noch aan de malaise op de Nederlandse kantorenmarkt.