VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 juli 2017

Beleggers schrijven Italië nog niet af

Beleggers schrijven Italië nog niet af
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Er vloeit nog genoeg beleggingsgeld naar Zuid-Europese landen, blijkt uit de meest recente gegevens van Morningstar. Beleggingsfondsen die zich richten op landen als Griekenland, Spanje, Portugal en Italië zien een relatief grote instroom.

Er liggen aantrekkelijke beleggingskansen, stelde ook fondshuis Skagen onlangs in een publicatie voor beleggers. 

Met name Italië is slecht in het nieuws: de vluchtelingencrisis, banken die overladen zijn met slechte leningen, lage economische groei en een instabiele politieke situatie. Dit maakt de Italiaanse beurs zeer volatiel. Toch biedt juist Italië kansen, zegt David Harris, fondsbeheerder van het Skagen Focus fonds.

Harris noemde drie concrete voorbeelden, wat dan weer aardige tips zijn voor beleggers die liever zelf in individuele aandelen beleggen dan in een fonds. Het zijn echter aandelen die Skagen al gekocht heeft. Het fonds zoekt behalve naar fundamenteel ondergewaardeerde bedrijven vooral naar bedrijven waar een katalysator de verborgen waarde in de onderneming naar boven kan halen. De ondergewaardeerde Italiaanse bedrijven die Skagen Focus specifiek noemt zijn de bank Unicredit, belbedrijf Telecom Italia en koffiemaker Massimo Zanetti.

Unicredit is de grootste bank van Italië en kwam als een van de zwaksten uit de stresstest van de ECB. Na een herkapitalisatie van 13 miljard euro noteert Unicredit altijd nog onder de boekwaarde. Er zijn echter tekenen dat de winstgevendheid van de bank verbetert, bij de laatste kwartaalcijfers werden de verwachtingen ruim overtroffen.

Telecom Italia heeft volgens Skagen last van een ‘dubbel discount’-effect: een korting wegens het land én vanwege de sector. Het bedrijf heeft echter recent enkele belangrijke investeringen gedaan en bevindt zich nu op een keerpunt. Er is fors gesneden in de kosten en een programma voor winstverbetering gestart. Dat kan de kasstroom de komende jaren verbeteren.

De derde tip van Skagen is Massimo Zanetti, een sinds 2015 in Milaan beursgenoteerd familiebedrijf dat al door de derde generatie wordt aangestuurd. Het is een relatief kleine onderneming waardoor het wat onder de radar blijft van grote beleggers. Zanetti is onder meer eigenaar van de merken Segafredo, Hills Bros en Bontea.

 

Deze maand in Effect een nadere blik op drie fondsen die zich helemaal concentreren op Italië: Het Framlington Italy van AXA World Funds, het Italy Fund van Fidelity en de indexvolger iShares FTSE MIB ETF, dat de FTSE MIB Index van de beurs van Milaan volgt.

Het extra dikke zomernummer van Effect verschijnt op vrijdag 21 juli.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap


Gerelateerde artikelen

Effect 7/8: van AVA’s en Amazon tot Ferrari en Shell
Effect 7/8: van AVA’s en Amazon tot Ferrari en Shell
20-07-2017

Effect 7/8, het extra dikke zomernummer dat op vrijdag 21 juli bij de leden…

Lees verder

effect
“Avantium is naar de beurs gekomen om te kunnen groeien”
“Avantium is naar de beurs gekomen om te kunnen groeien”
17-07-2017

In de komende Effect een interview met Tom van Aken, topman van Avantium, n…

Lees verder

effect Avantium
Hoe Amazon de harten van consumenten en beleggers verovert
Hoe Amazon de harten van consumenten en beleggers verovert
12-07-2017

Het aandeel Amazon passeerde deze week weer de 1000 dollar en het lijkt een…

Lees verder

effect amazon ecommerce
Elia: aan de frontlinie van de energietransitie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}