VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

12 juli 2017

Hoe Amazon de harten van consumenten en beleggers verovert

Hoe Amazon de harten van consumenten en beleggers verovert
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het aandeel Amazon passeerde deze week weer de 1000 dollar en het lijkt een kwestie van tijd voor het deze magische grens definitief achter zich laat.

In het extra dikke zomernummer van EFFECT een groot verhaal van Amerika-correspondent Gerben van der Marel over dit beursfenomeen, waarmee beleggers miljonair hadden kunnen worden als zij er 20 jaar geleden bij de beursgang 1500 dollar in hadden gestoken en nooit hadden verkocht.

Dat gevoel van ‘had ik maar’ is iets dat veel beleggers kennen en het is zinloos er lang bij stil te staan, maar Amazon is wel een interessant en steeds belangrijker internetbedrijf. Is het te laat om nog in te stappen of begint Amazon (of zijn beurskoers) met de overname van Whole Foods aan een nieuwe groeiperiode?

De oprichter van Amazon, Jeff Bezos, is een excentriek ondernemer die het eclatante succes te danken heeft aan de verkoop van producten van anderen. Winst maken, gezonde marges en dividend uitkeren hebben voor Bezos altijd moeten wijken voor groei van marktaandeel en het tegengaan van de concurrentie. Te dikke winstmarges trekken volgens Bezos alleen maar concurrenten aan.

Bezos is iemand van het langetermijnperspectief. Dit denken ontbreekt in veel bestuurskamers en ook bij veel beleggers. Amazon investeert de vrije kasstroom het liefst in nieuwe projecten en expansie. Onderaan de streep blijft zelden iets over. Toch zijn beleggers en analisten steeds meer gaan geloven in het bedrijf. Toen Amazon in februari een winstje meldde dat zelfs hoger was dan verwacht zakte de beurskoers weg. Beleggers vreesden dat het groeitempo van Amazon zou terugvallen. Daar zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor.

Amazon zal wel nog lang hard moeten groeien om de huidige astronomische waardering te rechtvaardigen. Maar zelfs nu Amazon de magische grens van 1000 dollar per aandeel heeft aangetikt raden analisten aan om de aandelen bij te kopen. Van de 47 analisten op Wall Street die Amazon volgen geven 41 een koopadvies op het bedrijf. Vijf analisten komen met een houden-advies. Slechts één analist zegt verkopen.

 

Het volledige artikel van Gerben van der Marel over Amazon leest u in Effect 7/8, die op vrijdag 21 juli verschijnt. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap


Gerelateerde artikelen

Effect 7/8: van AVA’s en Amazon tot Ferrari en Shell
Effect 7/8: van AVA’s en Amazon tot Ferrari en Shell
20-07-2017

Effect 7/8, het extra dikke zomernummer dat op vrijdag 21 juli bij de leden…

Lees verder

effect
“Avantium is naar de beurs gekomen om te kunnen groeien”
“Avantium is naar de beurs gekomen om te kunnen groeien”
17-07-2017

In de komende Effect een interview met Tom van Aken, topman van Avantium, n…

Lees verder

effect Avantium
Beleggers schrijven Italië nog niet af
Elia: aan de frontlinie van de energietransitie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}