VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers moeten gemiddeld drie weken wachten voor het dividend van een beursfonds wordt bijgeschreven op de effectenrekening. Hiermee behoort de N.V. Nederland tot de traagste dividendbetalers van Europa.

Oliebedrijf Shell staat bekend om zijn genereuze dividendbeleid. Bij de huidige koers van het aandeel mogen beleggers rekenen op jaarlijks dividendrendement van maar liefst 7,2 procent.

Toch moeten beleggers vanaf het moment dat het dividend van de koers afgaat (ex dividend) lang wachten op de daadwerkelijke uitbetaling van het toegekende dividend. Het dividend wordt namelijk pas na 39 dagen daadwerkelijk op de rekening van beleggers bijgeschreven.

De casus Shell staat niet op zichzelf. Aandeelhouders van Nederlandse beursfondsen ontvangen het dividend waar zij recht op hebben gemiddeld pas 3 weken nadat deze uitkering wordt toegekend.

Daarmee behoren hier genoteerde ondernemingen al jaar en dag tot de traagste betalers in Europa.

Dit is dan ook een doorn in het oog van veel beleggers in aandelen. Het dividend waar zij recht op hebben ontvangen zij veelal pas weken nadat het bedrijf zogeheten ex dividend is gegaan. Veel beleggers vragen zich af waarom in de huidige tijd het zo lang moet duren voordat bedrijven het toegekende dividend overmaken naar de belegger.  

De periode tussen ex dividend datum (het moment waarop dividend wordt toegekend) en de datum van betaalbaarstelling zouden bedrijven nodig hebben om te bepalen welke belegger recht heeft op het dividend. Dat zijn aandeelhouders bij sluiting van de beurs voor de dag van ex dividend. 

In de regel duurt het tegenwoordig twee handelsdagen voordat een (aandelen)transactie afgewikkeld (”gesetteld'') is, ook wel bekend als de t+2 regel. De record datum, de datum waarop bekend is wie recht heeft op het dividend, is dus een dag na ex dividend. 

Na het passeren van de record datum zouden bedrijven dus in theorie het dividend kunnen overmaken. Dat gebeurt echter vrijwel nooit in Nederland. Alleen het Franse Gemalto en Unibail-Rodamco slagen hierin.

Nog geen kwart van de fondsen uit de AEX-index weet de contanten binnen een week richting aandeelhouders te sturen. 


Achterhoede van Europa

Andere Europese landen bewijzen dat dividend uitkeren een stuk sneller kan. Ruim 80 procent van de grootste beursfondsen in Duitsland en België keren binnen een week uit. Ook in Frankrijk en Spanje worden beleggers eerder bediend. 

 

Land

Binnen een week uitbetaald

Duitsland (DAX30)

86%

Belgie (BEL20)

82%

Frankrijk (CAC40)

82%

Spanje (IBEX35)

79%

Nederland (AEX25)

23%

Verenigd Koninkrijk (FTSE100)

0%

 

In Duitsland is het bijvoorbeeld de gewoonte om de werkdag na de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) het aandeel ex dividend te laten noteren. De dag erna sturen de bedrijven het dividend naar de custodian bank die het vervolgens de volgende dag bij de klanten op rekening zet. Het komt erop neer dat het dividend twee dagen na de ex dividend datum wordt overgemaakt.
Van de 30 bedrijven in de Duitse Dax-index zijn er slechts drie bedrijven die hier langer dan een week over doen.


Met de Trabant

Bij de trage betalers komen enkele namen naar boven van grote bedrijven, denk naast Shell (39 dagen) aan Unilever (34 dagen), Aegon (31 dagen) en Philips (30 dagen).

Duitse sectorgenoten van bijvoorbeeld levensmiddelengigant Henkel, verzekeraar Munich RE en medische apparatenbouwer Siemens doen er slechts twee werkdagen over.

 

 Hoe lang moet een belegger op zijn dividend wachten?

Naam

Aantal dagen tot uitbetaling

Royal Dutch Shell

39

Unilever

34

Aegon

31

Philips

30

Akzo Nobel

27

Boskalis

25

SBM Offshore

23

ABN AMRO

23

RELX

22

Wolters Kluwer

22

NN Group

21

DSM

21

Aalberts Industries

21

ASML Holding

14

ING Groep

10

Ahold Delhaize

8

Heineken

8

KPN

5

Vopak

5

Randstad 

4

Gemalto

2

Unibail-Rodamco

2