VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het orkaanseizoen in de VS heeft de waarde van verzekeringsaandelen aangetast. Nu de schade door orkaan Irma lijkt mee te vallen is een aanzienlijk deel van de koersdalingen weer goedgemaakt, maar niet alles.

Op 9 augustus meldde de Amerikaanse NOAA, de overheidsdienst die verwachtingen geeft voor het orkaanseizoen, dat dit jaar het meest actieve orkaanjaar sinds 2010 zou kunnen worden. Dit luidde een periode van koersdalingen in voor de verzekeringssector.

We zetten de koersontwikkeling van een aantal verschillende indices en aandelen in individuele bedrijven op een rij om te kijken waar nog kansen liggen.

De S&P Insurance Select Industry Index daalde vanaf 8 augustus tot medio vorige week circa 9 procent. In de index zit een groot aantal Amerikaanse verzekeraars. Van het totale beheerde vermogen zit tweevijfde in schadeverzekeraars.

Ook Europese verzekeringsaandelen zijn geraakt in dezelfde periode. De Stoxx Europe 600 Insurance stond 8 augustus nog op de hoogste stand sinds eind 2015, maar zakte tot vorige week vrijdag 7 procent. Beide indices hebben sindsdien wat herstel doorgemaakt, maar er lijkt ook nog ruimte naar boven. Deze graadmeters zijn met verschillende trackers te volgen, zoals die van BNP Paribas.

 

Herverzekeraars 

Omdat een aanzienlijk deel van de schadeclaims neer zal slaan bij herverzekeraars, zijn ook hier de koersen flink gezakt. Reinsurance Group of America werd ruim 8 procent minder waard. Iets kleiner is Everest RE, de vijftiende herverzekeraar ter wereld. Dit aandeel heeft grotere klappen gekregen met een koersdaling van ruim 20 procent. Sinds eind vorige week is dat aandeel wel 5 procent hersteld.

De drie grootste herverzekeraars ter wereld zitten in Duitsland en Zwitserland. Deze aandelen zijn ook geraakt door de orkanen. Een bestuurder van Munich RE noemde orkaan Irma dit weekend nog een enorme gebeurtenis voor de sector.

De aandelen in Munich RE en Swiss RE, de twee grootste herverzekeraars, zijn sinds begin augustus ook circa 9 procent gezakt en sinds vrijdag weer bijna 5 procent gestegen. Hannover RE is met 12 procent eraf wat harder geraakt, al is ook dit aandeel bijna 5 procent hersteld.

 

Nederlandse verzekeringsaandelen

Aegon heeft wel activiteiten in de VS maar deze zijn vooral gericht op levensverzekeringen en niet op schadeverzekeringen. Het aandeel Aegon is sinds begin augustus toch een procent of 5 gedaald. Het aandeel NN Group is iets harder geraakt. De ook puur op Nederlands gerichte verzekeraar ASR staat circa 2 procent hoger dan voor het moment dat de orkanen een punt van zorg werden.

 

 

Daling na 8 augustus

Herstel daarna

S&P Insurance Select Industry Index

-8,7%

5,0%

Stoxx Europe 600 Insurance

-6,9%

3,2%

Reinsurance Group of America

-8,2%

4,9%

Everest RE

-20,4%

9,4%

Munich RE

-9,1%

4,9%

Swiss RE

-9,1%

4,9%

Hannover RE

-12,3%

4,8%

Aegon

-5,1%

4,1%

NN Group

-7,0%

1,7%

ASR

1,5%

1,8%

 

In de tabel staan eerst de koersdalingen na het bekend worden van de verwachtingen voor het orkaanseizoen. Het herstel dat daarna kwam is dus wat er daarna weer bijkwam.
Gerelateerde artikelen