VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers hebben de afgelopen jaren soms forse schades opgelopen door bedrijven die het niet zo nauw namen met het milieu of de maatschappij. De sjoemelsoftware bij Volkswagen, de fraude bij Enron, de ramp in de Golf van Mexico als gevolg van nalatigheid van BP: deze schandalen worden vaak aangehaald om aan te tonen dat het belangrijk is een goede analyse te maken van de duurzaamheid van de bedrijfsprocessen en de bedrijfsethiek.

De factoren die hier een rol spelen worden vaak met de Engelse afkorting ESG (Environmental, Social en Governance) aangeduid, en het onderwerp neemt een steeds groter deel van de jaarverslagen in beslag, zowel in Nederland als daarbuiten.

Steeds vaker wordt het belang van ESG aangevoerd om goede bedrijven, en dus goede beleggingen te vinden en om schandalen te vermijden. Door bedrijven met goede ESG-ratings te kopen zou de kans op onverwacht grote verliezen beperkt kunnen worden. De Britse vermogensbeheerder Schroders wijst er in een recent rapport klik hier voor het rapport  op dat beleggers die denken dat conventionele ESG-ratings helpen om acute problemen tijdig te herkennen, teleurgesteld zullen worden.

ESG-ratings hebben daarvoor geen voorspellende waarde, stelt Schroders. Het is zelfs zo dat de bedrijven met een betere beoordeling een iets hogere kans lopen schandalen mee te maken dan bedrijven met een lagere beoordeling. Duurzaamheid is dus eigenlijk een slechte graadmeter als het gaat om het risico op schandalen. ESG-ratings worden fors omlaag bijgesteld in de maanden na een bedrijfsschandaal omdat bij het berekenen van ESG-ratings rekening wordt gehouden met de schandalen uit het verleden.

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk, maar aan de ESG-graadmeters zoals die bijvoorbeeld door MSCI worden opgesteld klik hier voor de graadmeters heeft de belegger dus niet veel. In ieder geval niet op de korte termijn, en hoe het op de lange termijn uitvalt staat nog te bezien.

Des te belangrijker is het dus dat bedrijven goed aan beleggers kunnen uitleggen hoe duurzaam hun verdienmodel is. Bedrijven moeten glashelder kunnen aangeven wat de gevolgen zijn voor de verdienkracht van de onderneming op de lange termijn van de beperkingen en veranderende wet- en regelgeving die het gevolg zijn van klimaatveranderingen, maatschappelijke ontwikkelingen en de mogelijke maatregelen van overheden.