VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een flink deel van uw aandelenportefeuille in bedrijven te steken die voor een belangrijk deel worden gecontroleerd door een familie. Deze bedrijven doen het namelijk opvallend vaak beter dan het beursgemiddelde.

In een rapport pakt KBC uit met een analyse naar aanleiding van de Dag van het familiebedrijf, die jaarlijks in oktober wordt gehouden door het IFB (instituut voor het familiebedrijf).

Een bedrijf is een familiebedrijf als de meerderheid van het stemrecht op de algemene vergadering in handen is van de oprichter of de eigenaar van de onderneming en zijn familie. Voor beursgenoteerde familiebedrijven volstaat dat de familie een kwart van de stemrechten heeft.

KBC meent dat Belgische en Europese familiebedrijven bij uitstek in staat zullen zijn om de groeiversnelling in de eurozone om te zetten in stevige rendementen. “Sterk familiaal aandeelhouderschap impliceert vaak een doordachte(re) langetermijnvisie en een hoger rendement op het geïnvesteerde kapitaal,” stelt de bank.

De gemiddelde winst van Europese familiebedrijven ligt volgens KBC nu 25 procent boven het niveau van 2008, terwijl dat van de brede markt nog 40 procent onder dat niveau ligt. Op de beurs presteerden familiebedrijven de afgelopen zeven jaar ook beter dan de markt. Ze zijn nu misschien soms relatief duur, maar dat is gezien de prestaties en de winstgevendheid gerechtvaardigd.

KBC vond in de Benelux 47 beursgenoteerde bedrijven, waarvan er bij 32 de familie nog een actieve rol speelt. Daarvan hebben Mithra Pharmaceuticals uit Luik, dat nog voor 30.3 procent in handen is van oprichter Francois Fornieri en scheepvaartgroep Exmar, voor 46,5 procent eigendom van de familie Saverys, de beste kansen volgens KBC. De bank geeft Exmar een koersdoel dat duidt op een opwaarts potentieel van 74 procent, en Mithra kan 55 procent stijgen. In België staan veel meer familiebedrijven op de beurs dan in Nederland. De Nederlandse bedrijven op de lijst zijn Heineken, Sligro, Lucas Bols en Aalberts. De koersdoelen voor deze aandelen liggen niet al te ver van de huidige koers.
Gerelateerde artikelen