VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De grote autobouwers zijn allemaal bezig met de introductie van elektrische modellen. Het lijkt zo alsof de elektrische revolutie een kwestie van tijd is, maar de details van de plannen maken duidelijk dat het in stapjes gaat.

Volvo haalde deze zomer groot het nieuws met het bericht dat het vanaf 2019 volledig elektrisch wil zijn. Bij nadere inspectie bleek dat dit ambitieuzer klinkt dan het is.

Volvo telt hybride modellen met een verbrandingsmotor en een elektrische motor namelijk ook als elektrische auto’s. Daarnaast gaat het alleen maar om modellen die vanaf 2019 worden geïntroduceerd, niet om modellen die het dan al verkoopt.

Afgelopen week presenteerden Renault, General Motors en Ford hún elektrische plannen. Ook daarvoor geldt dat er geen sprake is van een volledige overstap naar de elektrische auto, maar veel eerder een voorzichtige beweging. De kleine lettertjes maken dit duidelijk.

 

Renault

Renault geldt met de Zoë als een voorloper op dit vlak. Het bedrijf heeft daarnaast nog drie volledig elektrische modellen, waaronder een kleine en een grote bestelbus. Dit moet in 2022 zijn toegenomen tot acht modellen. In dat jaar moet de helft van alle modellen elektrisch zijn, ofwel volledig elektrisch met een batterij, ofwel hybride. 

Renault zet daarmee een grote stap. Een revolutie is het alleen ook weer niet, eerder een verdere uitbreiding van de stappen die het al had gezet. Interessant is dat Renault voor 2022 ook sterk inzet op SUV’s, de grote, hoge auto’s die de consument nu wil hebben. Dit is ook de categorie auto’s die het sterkst moet groeien: het bedrijf mikt op een verdubbeling van de verkoop. Renault als geheel moet in deze periode met 40 procent groeien.

Renault is van plan om voor deze modellen ook plugin hybrides en volledige elektrische varianten op de markt te brengen. De ervaringen met de Outlander van Mitsubishi laat echter zien dat plugin hybride niet per se duurzaam is.

 

GM

General Motors (GM) is van plan om tot 2023 minstens twintig volledig elektrische modellen te lanceren. Daarmee moeten lessen geleerd bij de ontwikkeling en productie van de Chevrolet Bolt worden toegepast. GM ziet een toekomst voor zich waarin auto’s geen uitstoot meer hebben. 

Bij GM is interessant dat het bedrijf nadrukkelijk de opties openhoudt om dat doel van nul uitstoot te bereiken. Een van de opties is de auto die op waterstof rijdt. Dit is een idee dat, net als de elektrische auto overigens, al enige tijd bestaat. President George W. Bush zette er in 2003 al op in, met weinig resultaat.

Dat GM nu de waterstofcel weer van stal haalt en dus op meerdere paarden wedt, geeft aan dat het absoluut niet zeker is dat de auto van de toekomst een batterij heeft.

 

Ford

Ford is relatief laat begonnen met elektrificatie. Een wisseling van de wacht aan de top dit voorjaar lijkt echter het startsein te zijn geweest voor een nieuwe aanpak. De tweede Amerikaanse autobouwer gaat de komende vijf jaar dertien modellen introduceren die op z’n minst hybride zijn. Er komt daarnaast in ieder geval één volledig elektrische kleine SUV.

Net als Renault zet ook Ford flink in op de SUV. Het bedrijf verschuift kapitaalinvesteringen van gewone auto’s naar SUV’s.

Verder is opmerkelijk dat het ‘team Edison’, dat de elektrische initiatieven moet gaan leiden, wordt geleid door het hoofd investor relations van Ford. Hier lijkt het signaal vanuit te gaan dat de relaties met Wall Street voor het bedrijf van groot belang zijn. Getuige de beurskoers die al ruim drie jaar daalt worden de inspanningen van Ford niet echt gewaardeerd door beleggers. Dat zou hiermee moeten veranderen.

De elektrische autorevolutie is in volle gang, zoveel is duidelijk. De implicaties voor de winstgevendheid en de groei zijn echter moeilijk in te schatten, wat beleggen in deze sector er niet eenvoudiger op maakt. Beleggers doen er goed aan alle ontwikkelingen op de voet te volgen, maar dat geldt natuurlijk altijd voor elke sector.