VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bijna een jaar geleden begonnen aandelen aan een flinke opmars. Maar de stijgingen zijn niet gelijkelijk verdeeld over de sectoren. De beste stegen tientallen procenten, terwijl de sectoren aan de onderkant amper koersstijgingen zagen.

De Stoxx All Europe 800 ging in een jaar met 16 procent omhoog. Binnen deze index met de grootste 800 Europese bedrijven is er een groot verschil in prestatie. Zo deden de aandelen in de grondstoffen, technologie, chemische industrie en financiële sector het erg goed.

 

Koersstijging per sector 

Grondstoffen

42%

Technologie

30%

Chemische industrie

24%

Banken

23%

Verzekeraars

22%

Industriele goederen en diensten

22%

Bouw en bouwmaterialen

21%

Levensmiddelen (non food)

18%

Olie en gas

17%

Vermogensbeheer en beurzen

17%

Automobiel

15%

Zorg

9%

Nutsbedrijven

9%

Reizen en vrije tijd

9%

Voeding

5%

Retail

4%

Media

3%

Vastgoed

2%

Telecom

0%

 Stoxx All Europe 800

16%

 

De aandelen in vijf andere sectoren bleven dezelfde periode juist onder de 5 procent koersstijging. De situatie per sector bekeken. 

 

Telecom (+0%)

De Europese telecomsector zit al langere tijd in zwaar weer. Veel grote telecombedrijven zitten in een herstructurering. Daarnaast komt de consolidatie van de sector die al lang wordt verwacht nog steeds niet echt op gang.

Daar komt bij dat de telecom geldt als een relatief defensieve sector omdat deze minder gevoelig is voor de economische cyclus. Daardoor doen deze aandelen het relatief minder goed als de beurs volle kracht omhoog gaat.

In eigen land is KPN ook een van de minder goed presterende aandelen van de AEX-index. Dit ondanks dat het bedrijf wel in Europese top zit wat betreft winstgevendheid. 

 

Vastgoed (+2%)

Hoewel het vooruitzicht dat de Europese Centrale Bank het opkoopprogramma terug gaat draaien boven de hele aandelenmarkt hangt, lijkt dit vooral de vastgoedsector te raken. Deze sector is relatief gevoelig voor stijgende renteniveaus doordat de portefeuille vaak voor een flink deel met geleend geld is gefinancierd. Op het moment dat de rente stijgt, wordt bovendien het relatief stabiele dividendrendement dat vastgoedaandelen bieden minder aantrekkelijk.

In de Midkap behoren Wereldhave en Eurocommercials Properties ook tot de minder goed presterende aandelen over het afgelopen jaar. 

 

Media (+3%)

Het gaat hierbij om uitgevers, zoals in Nederland Wolters Kluwer en Relx, maar ook om televisiebedrijven zoals het Britse ITV en Sky. De sector als geheel is gevoelig voor de omslag naar digitaal. De Nederlandse uitgevers staan overigens in de middenmoot van de AEX over het afgelopen jaar bekeken. 

 

Detailhandel (4%) en Voeding (5%)

Net als voor de telecomsector geldt dat deze sectoren relatief ongevoelig zijn voor de economische cyclus omdat consumenten wel boodschappen moeten doen en moeten eten. Supermarktaandelen blijven bijvoorbeeld meestal redelijk overeind op een dalende beurs.

Daar komt wel bij dat de retail natuurlijk ook sterk onder vuur ligt van de opkomst van online winkelen. Het aandeel Ahold Delhaize dat behoorlijk gevoelig is gebleken voor berichten over de stappen van Amazon in de supermarktwereld is daar een sprekend voorbeeld van.