VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De aandelen van grote Amerikaanse banken zijn flink opgelopen dit jaar. Daarmee lijken beleggers voor te sorteren op een verbetering van de economie, uit de onderliggende prestaties zijn de resultaten namelijk niet te verklaren.

De rally op Wall Street die bijna een jaar geleden na de Amerikaanse presidentsverkiezingen begon heeft bankaandelen flink opgedreven. De S&P 500 Financials is ruim een derde gestegen. Deze index komt daarmee weer langzaam in de buurt van de hoogste stand ooit, bereikt voor de financiële crisis.

Maar zijn de resultaten ook navenant verbeterd? Een blik op de jongste cijfers van twee van de grootste banken, JPMorgan Chase en Citigroup laat zien dat dit tegenvalt. De banken maken per kwartaal allebei miljardenwinsten, maar over een wat langere periode bekeken valt de winstgroei tegen.

 

 

JPMorgan

Citigroup

Nettowinst kw4 2014-kw3 2015 (mld USD)

23,9

18,2

Nettowinst kw4 2016-kw3 2017 (mld USD)

26,9

15,7

 

Citigroup maakte over de laatste twaalf maanden circa 15,7 miljard dollar nettowinst. Dat is iets meer dan een jaar geleden, maar duidelijk minder dan dezelfde periode twee jaar geleden toen nog ruim 18 miljard dollar winst werd geboekt.

Bij JPMorgan is er over twee jaar gekeken wel sprake van een aardige winstgroei, van 24 naar bijna 27 miljard dollar op jaarbasis. Maar dit komt neer op ook niet meer dan 6 procent per jaar.

De oorzaak voor de matige winstontwikkeling ligt vooral bij de consumentenactiviteiten. Bij JPMorgan zijn die in twee jaar tijd met 5 procent afgenomen, bij Citigroup met ruim een derde.

Dit lijkt weer een gevolg van de langzaam oplopende kredietverliezen. Dit is een bijna natuurlijk fenomeen in de zogenaamde kredietcyclus. Naarmate het economisch herstel langer op zich laat wachten, gaat het aantal slechte leningen langzaam toenemen.

De grootzakelijke activiteiten hebben de winsten nog overeind weten te houden. De zakenbank van JPMorgan leverde afgelopen twaalf maanden een winstbijdrage van 12 miljard dollar, tegen 7,3 miljard dollar twee jaar geleden. Bij Citigroup was dit 4,4 miljard dollar, tegen eerder 3,5 miljard dollar.

Tegenover een gematigde winstontwikkeling de afgelopen jaren staat dus een scherpe stijging van de beurskoersen het afgelopen jaar. JPMorgan staat nu rond de hoogste stand ooit. Het afgelopen jaar is de koers ruim 40 procent opgelopen. Het aandeel Citigroup heeft eenzelfde stijging gemaakt en staat nu op het hoogste punt sinds de financiële crisis.

Met deze stijgingen is dus flink vooruit gelopen op verbetering van de resultaten van de banken. Vooralsnog is daarvan echter niet, of amper sprake.

Willen de bankaandelen ‘in hun waardering groeien’ zullen de resultaten uit de consumententak echt moeten verbeteren. Daarvoor zal echter een verbetering van de toestand in de Amerikaanse economie, een groeiversnelling, nodig zijn.