VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Japanse beurs staat op het hoogste punt in ruim twintig jaar. Voorzichtig klinken er geluiden dat de Japanse economie nu dan eindelijk echt uit het slop is. Als dat zo is, zijn Japanse aandelen nog relatief goedkoop.

Daarmee is de beurs nog wel ver verwijderd van de hoogste stand ooit die eind 1989 werd bereikt. De Nikkei staat daar nog ruim 45 procent onder. Als dividenduitkeringen worden meegerekend, staat een belegger die toen is ingestapt nog steeds 22 procent in de min.

De directe aanleiding voor de recente koersstijgingen lijkt te liggen in de verwachting dat de Japanse premier Abe bij de verkiezingen zijn positie zal versterken. Het onder hem sinds 2013 gevoerde beleid, bekend als Abenomics, zou dan worden voortgezet.

De kern van Abenomics bestaat uit stimuleringsmaatregelen van de centrale bank en de overheid en hervormingen van de economie. Dat beleid heeft enig succes gehad. De Japanse economie is de afgelopen jaren met circa 2 procent per jaar gegroeid, al ligt de inflatie nog steeds rond de nul procent.

De opgelopen beurskoersen zijn aanleiding voor speculaties dat Japan de tijd van verloren decennia nu definitief achter zich gaat laten. Na het knappen van de zeepbel begin jaren negentig kampte het land met deflatie en is de economie amper gegroeid.

Als de economie inderdaad definitief uit het slop is, is dat ook goed nieuws voor de beurs. Er lijkt dan nog aanzienlijke ruimte voor verdere koersstijgingen.

Japanse aandelen zijn met een koers-winstverhouding onder de 15 namelijk betrekkelijk goedkoop. Dat is aanzienlijk lager dan de meeste Europese beurzen en uiteraard de beurzen op Wall Street.

De Japanse rally is in yen ook een stuk indrukwekkender dan in euro’s of dollars. Tegen de euro is de yen sinds juni 2016 bijna 14 procent gedaald. Dat effect meegerekend blijft maar 23 procent koersstijging over. Op de dollar heeft de yen 9 procent verloren waarna een koersstijging van 29 procent resteert. De AEX-index steeg in dezelfde periode zo’n 28 procent, de Dow-Jones index 32 procent.

Zo bekeken kunnen Japanse aandelen een interessante investering zijn. Voorwaarde is wel dat de groei van de laatste jaren niet de zoveelste valse start van de Japanse economie zal blijken.