VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na een wat zwakker derde kwartaal spant het erom of Unilever de eigen doelstelling voor omzetgroei gaat halen. Tegelijkertijd ligt de verbetering van de winstgevendheid nog wel op koers. Beleggers wogen het eerste op korte termijn het zwaarst, gezien de sterke koersdaling van het aandeel na het handelsbericht. Op de lange termijn is de winstgevendheid echter belangrijker.

Unilever meldde in haar handelsbericht over het derde kwartaal donderdag dat de omzetgroei op jaarbasis uitkwam op 2,6 procent. Bekeken over de eerste negen maanden van het jaar is de omzet met 2,8 procent toegenomen.

Het tamelijk zwakke derde kwartaal heeft volgens Unilever twee oorzaken. Ten eerste het zware orkaanseizoen in de Verenigde Staten. Ten tweede een matig einde van de Europese zomer met een tegenvallende ijsverkoop als gevolg.

Het bedrijf heeft een doelstelling van 3 tot 5 procent onderliggende omzetgroei per jaar. Het zal er nu dus om spannen of Unilever de ondergrens van dit doel dit jaar gaat halen. Het bedrijf gelooft er zelf nog wel in, maar analisten hebben hun twijfels.

Of Unilever de 3 procent groei net wel of net niet haalt zal hoe dan ook een dubbeltje op zijn kant zijn. Zeker is in ieder geval dat de omzetgroei in 2017 de laagste zal zijn sinds 2014.

Op de beurs werden de omzetcijfers matig ontvangen. Het aandeel werd ruim 5 procent minder waard. Omdat Unilever zwaar meetelt in de index, werd ook de AEX flink omlaag getrokken.

Het goede nieuws was dat het doel voor rendementsverbetering nog staat. De onderliggende winstmarge moet dit jaar met 1 procentpunt omhoog. Dit is een tamelijk ambitieus doel, de afgelopen jaren ging de winstmarge nooit meer dan een half procentpunt per jaar omhoog.

Hiermee ligt Unilever op koers om de doelstelling van 20 procent onderliggende winstmarge in 2020 te halen. Dit doel is in het voorjaar door Unilever gesteld als onderdeel van een aanscherping van de strategie die weer een reactie was op een ongewenste toenaderingspoging door het Amerikaanse Kraft Heinz.

Sinds die toenaderingspoging en de nieuwe strategie is het aandeel Unilever flink opgelopen, dit jaar tot nu toe met zo’n 30 procent. Vlak voordat de koers donderdag een stuk terug moest, was nog de hoogste stand ooit genoteerd.

In het grotere geheel is de rendementsdoelstelling belangrijker dan de vraag of Unilever de 3 procent omzetgroei net wel of niet haalt. Als Unilever daar op enig moment op tekortschiet zal de impact op de koers vermoedelijk aanzienlijk groter zijn.