VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De cijfers van uitzender Randstad waren nagenoeg zoals verwacht werd, maar de koers krijgt toch een forse tik. Hoe zit dat?

De omzet in het derde kwartaal kwam zoals werd verwacht uit op 5,9 miljard euro, het (EBITDA) bedrijfsresultaat bedroeg 288 miljoen euro. Geen verrassingen, en de organische groei van 9 procent op jaarbasis en de bruto winstmarge van ruim 20 procent zijn ook netjes. Randstad groeit sneller dan de concurrenten Adecco en Manpower, waarmee het de top drie van grootste uitzendbedrijven ter wereld vormt.

De nettowinst kwam uit op 201,9 miljoen euro, aan de onderkant van de range (200 tot 216 miljoen) die het bedrijf zelf had aangegeven en ook onder de gemiddelde verwachting van analisten die 207,3 miljoen bedroeg.

Uitzendbedrijven als Randstad zijn vaak een goede indicator voor de hele economie, met name waar het gaat om de krapte op de arbeidsmarkt die tot loonkosteninflatie kan leiden. In een interview met Bloomberg TV zei topman Jacques van den Broek dat hij de lonen nog niet ziet stijgen als gevolg van het aantrekken van de arbeidsmarkt, zeker niet in Zuid-Europa waar de werkloosheid hoog is. 

In de belangrijke markten van Nederland en de Verenigde Staten, waar Randstad marktleider is, blijft de omzetgroei duidelijk achter. In de VS zou dat onder meer aan het orkaanseizoen liggen, en de overname van Monster, de vacaturesite die een half miljard kostte, levert ook nog maar weinig bij aan het resultaat. In Nederland doet Randstad het opvallend slechter dan de markt en wordt marktaandeel ingeleverd.

De omzet groeit echter in Italië, Spanje, Frankrijk, Zwitserland en China wel sterk, met dubbele cijfers. Analisten beklagen zich erover dat de omzetgroei in die landen niet altijd gepaard gaat met winstgroei. In Frankrijk bijvoorbeeld, maar dat komt ook omdat Randstad hier wacht op een uitbetaling van een werkgeverssubsidie.

Uitzendbedrijven zijn sterk (vroeg-)cyclische aandelen, zeggen analisten vaak. Dat is zo, maar ze zijn door die cyclus heen ook behoorlijk winstgevend. Randstad bleef in de jaren 2008 en 2009, toen de wereldeconomie hard onderuitging, gewoon winst maken.

Het is dus de vraag of de koersval van vandaag een mooi instapmoment is, nu 2017 over een paar maanden wordt afgesloten. Analisten verwachten voor het komende jaar (2018) een winst per aandeel van 4,40 euro. Daarmee kost het aandeel nog maar 12 keer de winst. De lagere koers heeft het dividendrendement bij Randstad op 3,6 procent gebracht. Voor het aandeel Randstad is dat goedkoop ten opzichte van de historische gemiddeldes voor deze waarderingsmaatstaven.




Gerelateerde artikelen