VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De implosie van het aandeel Altice van de laatste weken is vooral gedreven door een herwaardering van de Europese onderdelen. Altice USA is nu goed voor een groot deel van de marktwaarde. Het is de vraag of hier ook nog lucht in zit.

Het in Amsterdam genoteerde Altice NV bestaat in feite uit een Europese en een Amerikaanse tak. De Europese tak is volledig eigendom van de groep, de Amerikaanse tak is sinds juni beursgenoteerd en voor 70,3 procent in handen van Altice NV.

De beurswaarde van Altice USA (het tickersymbool op de NYSE is ATUS) is op dit moment ongeveer 14,6 miljard dollar, oftewel 12,4 miljard euro. Het belang van de groep in Altice USA is daarmee circa 8,7 miljard euro waard.

De beurswaarde van Altice NV is ruim 14 miljard euro. Door het belang in Altice USA hiervan af te trekken is uit te rekenen wat voor waardering de overige activiteiten van Altice NV krijgen. Die komt uit op 5,5 miljard euro.

Als we dezelfde exercitie doen voor de waardering ten tijde van de beursgang van Altice USA op 22 juni, blijkt dat de overige (Europese) activiteiten toen nog een waarde van iets meer dan 20 miljard euro hadden. Dit betekent dat deze activiteiten in vijf maanden zo’n 73 procent minder waard zijn geworden.

Het overgrote deel van deze daling heeft sinds begin november plaatsgevonden. Sinds 1 november is er circa twee derde van de waarde afgegaan. Tegelijkertijd daalde de koers van Altice USA ‘slechts’ 19 procent. In feite is de afgelopen weken dus vooral lucht uit de waardering van de Europese activiteiten gelopen. Dit is op zich niet vreemd aangezien slechte prestaties in Frankrijk de directe aanleiding waren voor de onrust rond het aandeel Altice.

De vraag is dan wel of de Amerikaanse activiteiten goed gewaardeerd zijn of dat in de waardering hiervan ook nog lucht zit? De Amerikaanse tak is in ieder geval niet met minder schulden belast dan de Europese tak.

De meest recente presentatie van Altice laat namelijk zien dat de verhouding tussen de operationele winst en de nettoschuld (ebitda/nettoschuld) voor de Europese activiteiten rond de 4 is. Voor de Amerikaanse activiteiten is die rond de 5.

Een belangrijk verschil is echter dat de operationele prestaties van de Amerikaanse activiteiten het afgelopen jaar flink verbeterd zijn, terwijl die in Europa verslechterden. Ondanks deze verbetering is Altice USA wel nog steeds verlieslatend. Over de eerste negen maanden van het jaar werd een nettoverlies van 733 miljoen euro geleden.

Door matige Europese resultaten is de schuldenlast van Altice opeens een groot zorgpunt geworden voor beleggers. Deze schuldenangst is, getuige de koersontwikkeling, nog niet echt overgeslagen op het eveneens zwaar met schuld gefinancierde Altice USA.

Gebeurt dat wel, bijvoorbeeld door het haperen van de prestaties, dan zouden er wel eens nog meer koersdalingen in het vat kunnen zitten. Die raken dan zowel het Amerikaanse aandeel, als dat van de groep in Amsterdam.