VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel HAL Trust is het afgelopen halfjaar een achterblijver op de Amsterdamse beurs. Dit past in een bredere Europese trend van herwaardering van investeringsfondsen.

HAL, dat deze week cijfers publiceerde, heeft last van de slechte prestaties van de beleggingen in de beursgenoteerde bedrijven Vopak en Grandvision. De netto vermogenswaarde van het aandeel HAL is daardoor met ruim 10 procent gedaald vanaf dit voorjaar.

Tegelijkertijd is het aandeel HAL met ruim 20 procent gezakt. Het resultaat is dat de koers nog maar iets hoger ligt dan de (vermeende) waarde achter het aandeel. De premie in de koers is zo’n 4 procent. Dat was dit voorjaar nog meer dan 15 procent.

Deze herwaardering van het aandeel HAL is onderdeel van een bredere herwaardering van Europese investeringsfondsen. Het Belgische GIMV bijvoorbeeld kwam ook deze week met cijfers. De onderliggende waarde van dit fonds is amper veranderd dit jaar. GIMV belegt vooral in snelgroeiende bedrijven zonder beursnotering.

Toch staat dit aandeel ook 10 procent in het rood vanaf het voorjaar. Werd er toen nog een premie op de onderliggende waarde betaald van 17 procent, inmiddels is dat nog circa 6 procent.

Hetzelfde is te zien bij het Franse Eurazeo, een investeerder in zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde bedrijven. Het heeft onder meer een belang in autoverhuurder Europcar dat sterk groeit door overnames en in kledingketen Desigual dat kampt met een krimpende omzet.

Het aandeel Eurazeo noteert systematisch onder zijn onderliggende waarde, maar steeg hier begin deze maand even boven. Sinds de publicatie van de laatste kwartaalcijfers is er echter weer een procent of 10 van de koers afgegaan en zit er weer een korting op het aandeel.

Het aan de Londense beurs genoteerde investeringsfonds 3i, eigenaar van onder meer de discountketen Action, noteert in tegenstelling tot veel andere Europese fondsen consequent flink boven de onderliggende waarde. Maar ook hier is een herwaardering zichtbaar.

Eind augustus was de premie bovenop de koers nog ruim 55 procent. Dit is gezakt naar zo’n 40 procent op dit moment.

De waardering van investeringsfondsen is in Europa duidelijk afgenomen. Beleggers zijn minder bereid om een premie te betalen bovenop de onderliggende waarde. Dit wijst mogelijk op afnemend optimisme over de toekomstige rendementen.

Vooralsnog is deze herwaardering beperkt tot investeringsfondsen. Het is wel een opvallende ontwikkeling op Europese beurzen die dit jaar hard zijn gestegen.

 

 

Markwaarde

(mld euro)

Premie aandeel nu:

Maximale premie op het aandeel in 2017 was:

HAL

12,2

4%

15%

GIMV

1,3

6%

17%

Eurazeo

5,3

-9% (geen premie maar korting)

2%

3i

8,9 (mld GBP)

40%

54%Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen