VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

IEX Group heeft op de drempel van het nieuwe jaar een accountant gevonden. Het relatief onbekende Accon gaat de jaarrekeningcontrole over het al bijna afgesloten boekjaar 2017 doen. Daarmee is de leverancier van beleggersinformatie de eerste beursgenoteerde klant van Accon.

 De benoeming van Accon loodste IEX Group (IEX) vorige week door een ingelaste aandeelhoudersvergadering (ava).

Doorgaans staat de accountantsbenoeming bij beursfondsen op de rol van de reguliere ava in het voorjaar. Het ongebruikelijk late moment waarop IEX de accountant presenteerde, weet niet-uitvoerend bestuurder Peter Paul de Vries aan de tijdrovende procedure.

‘Het proces van de selectie van een nieuwe accountant moet grondig plaatsvinden. Door de tijd die dit in beslag heeft genomen, kon in de ava [van 23 juni jl., red.] nog geen nieuwe accountant worden voorgedragen’, aldus De Vries op vragen van beleggers.

Het beursgenoteerde investeringsvehikel Value8 waar De Vries bestuursvoorzitter is, is meerderheidsaandeelhouder (ruim 56 procent) van IEX. Daarmee was op voorhand duidelijk hoe de stemming zou uitvallen. De VEB stemde vanwege een gebrekkige toelichting op de selectieprocedure en het niet aanwezig zijn van Accon bij de ava overigens tegen diens benoeming.


Spoeling dun
De spoeling bleek dun en dat heeft de zoektocht bemoeilijkt. Zo wees De Vries op ‘een beperkt aantal OOB-accountants’. Alleen als een accountantsorganisatie een OOB-vergunning heeft, mag een kantoor de jaarrekeningcontrole van beursgenoteerde ondernemingen doen. Daarvan zijn er in Nederland negen, waaronder de Big Four kantoren en partijen uit het segment daaronder zoals BDO, Baker Tilly Berk of Mazars.

Ook waren volgens hem enkele kantoren ‘vanwege het latere moment in het jaar niet meer beschikbaar’ of wilden ze geen smallcap-ondernemingen als klant. Behalve met Accon was IEX met ‘een aantal accountants van andere kantoren’ om tafel gegaan. Welke partijen dat waren, wilden De Vries en ceo Peter van Sommeren niet kwijt.


Spelregels
Die vraag is relevant aangezien dit jaar ingegane Europese regels rond accountantsbenoemingen voorschrijven dat een beursonderneming ook het tweede kantoor dat is overwogen, moet melden.

Commissarissen moeten vervolgens richting aandeelhouders een gemotiveerde toelichting geven waarom uiteindelijk de voorgedragen accountant is geselecteerd. Desgevraagd bleek IEX niet op de hoogte van deze nieuwe spelregels.

Volgens de nieuwe regels bij een accountantsroulatie moet bovendien aan toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) worden aangetoond dat de gevolgde selectieprocedure eerlijk is verlopen. Van Sommeren gaf aan dat de AFM ‘over de accountantskeuze was geïnformeerd’.


Onervaren
Voor IEX was al geruime tijd duidelijk dat er een accountantswissel moest plaatsvinden. De vorige accountant Mazars had er na de jaarrekeningcontrole 2016 tien jaar opzitten, inclusief de controle van rechtsvoorgangers MTY, Witte Molen en Alanheri. Dat is de maximale termijn die een accountant aan een bedrijf verbonden mag zijn.

Via een bij IEX werkzame controller kwam het bedrijf uiteindelijk bij het kleine Accon uit, zo bleek tijdens de ava. Nog niet eerder controleerde het kantoor de boeken van een beursgenoteerd bedrijf. Accon is vooral actief in het mkb-segment met cijfercontroles, belastingadvies en hulp bij de administratie.

Maar volgens De Vries hoeven beleggers zich geen zorgen te maken over een gebrek aan beschikbare accountants, kennis van ifrs-boekhoudregels en andere expertise. ‘Accon heeft de controle van beursgenoteerde ondernemingen tot speerpunt gemaakt en is nu aan het werven binnen de Big Four’.

Accon was niet aanwezig bij de ava om vragen van beleggers te beantwoorden over bijvoorbeeld de reden voor het kantoor om IEX als klant te accepteren, de gevoerde overdrachtsgesprekken met Mazars of de controleaanpak. Wel liet De Vries weten dat de voor IEX verantwoordelijke accountant afkomstig is van Deloitte.


Serie
De benoeming van Accon bij IEX was de eerste in een serie van vijf. Later deze maand zal het kantoor ook bij microcap Phelix de controle op zich gaan nemen. Begin januari zal datzelfde gebeuren bij Value8 en Nedsense. Bij die laatste is Value8 ook meerderheidsaandeelhouder.

Ten slotte heeft ook Esperite onlangs aangekondigd Accon in de arm te nemen. Dit nadat de kwakkelende stamcelbank afgelopen zomer plotseling terugkwam op het voornemen om EY de jaarrekening over 2017 te laten controleren.

Accon zal straks dus verantwoordelijk zijn voor de cijfercontroles bij Value8 en twee andere bedrijven waarin deze investeringsmaatschappij een meerderheidsbelang heeft (Nedsense en IEX).

Uit haar laatste zogeheten Transparantieverslag blijkt dat de omzet uit wettelijke controleopdrachten van Accon in 2016 op 2,9 miljoen euro lag. Uitgaande van onder andere de rekening die voorganger Mazars vorig jaar aan deze bedrijven stuurde, ruim 500 duizend euro in totaal, zal Accon naar verwachting een aanzienlijk deel van haar inkomsten uit deze controles halen. Binnen de accountancy is goed gebruik dat een kantoor voor niet meer dan vijf procent van de omzet afhankelijk is van een controle cliënt.


Ombouwoperatie
IEX probeert momenteel de draai te maken van een gratis aanbieder van digitale beleggingsinformatie naar een platform waar beleggers tegen betaling allerhande diensten kunnen afnemen.

Zo moet de beleggingswebsite uitgebouwd worden tot een fintechplatform. IEX heeft onlangs het handelen in bitcoins geïntroduceerd. Ook wil Van Sommeren digitale vermogensbeheerdiensten gaan lanceren en zet het bedrijf in op inactieve beleggers. Die wil het ‘eenvoudige en kostenefficiënte beleggingsproducten’ gaan voorschotelen.

Die nieuwe activiteiten moeten gaan leiden tot een substantiële omzet- en winstgroei in de komende vijf jaar. Voor 2020 mikt IEX op een bedrijfsresultaat (ebitda) van twee miljoen euro. Vorig jaar was het ebitda-verlies 66 duizend euro op een omzet van drie miljoen euro. De eerste jaarhelft van 2017 eindigde IEX met een ebitda-verlies van 500 duizend euro.

 




Gerelateerde artikelen