VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

20 december 2017

RTL: aantrekkelijk dividend, moeilijke markt

RTL: aantrekkelijk dividend, moeilijke markt
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De manier waarop televisie wordt gekeken verandert snel. De opkomst van ‘streaming’ diensten zoals Netflix en de verschillende mogelijkheden om programma’s uitgesteld te kijken hebben grote gevolgen voor het verdienmodel van beursgenoteerde mediabedrijven als Walt Disney en RTL. Met de overname van 21st Century Fox zet het traditionele Walt Disney-concern de aanval in op de nieuwkomers. Wat het Luxemburgse RTL kan doen is vooralsnog een vraag die beleggers moet bezighouden.

In haar rapport ‘De toekomst van televisie’ stelt ABN Amro dat televisie lange tijd weinig last had van de disruptieve kracht het internet, zoals dagbladen en tijdschriften dat wel hebben ondervonden. Maar dat is aan het veranderen, volgens de bank.

Mediatycoon John de Mol riep ook al eens dat Nederlandse mediapartijen onmachtig zijn om de concurrentie op de advertentiemarkt met partijen als Google en Facebook aan te gaan. En de traditionele televisiesector ondervindt sterke concurrentie van streamingdiensten als Netflix en HBO. Het aantal kijkminuten naar ‘lineaire’ televisie (gekeken op het moment dat het wordt uitgezonden) daalt sinds 2015 snel.

Jarenlang schommelde het aantal kijkminuten voor lineaire televisie rond de drie uur per dag. In even jaren was het dankzij de grote sportevenementen wat meer, in oneven jaren wat minder. Vanaf 2015 begint het aantal kijkminuten echter te dalen. ABN Amro schat het aantal lineaire kijkminuten voor 2017 in op 150 minuten. Dit zou een daling van 16 procent in drie jaar betekenen, een duidelijke trendbreuk. Er zijn verschillende oorzaken: jongeren zitten steeds meer op sociale media en videoplatforms als YouTube, daarnaast wordt er meer tijd doorgebracht voor betaalde streamingdiensten zoals Netflix.

Netflix deed in september 2013 zijn intrede op de Nederlandse televisiemarkt. Binnen een jaar had het bedrijf een miljoen Nederlandse abonnees, halverwege 2017 is dit aantal uitgegroeid tot 2,35 miljoen. Twintigers brengen tegenwoordig gemiddeld al zo’n drie kwartier per dag door met kijken naar streaming video-on-demand, vaak via de smartphone of de tablet.

Traditionele partijen als RTL en de Nederlandse publieke omroep proberen een antwoord te vinden door zelf meer online te gaan. RTL biedt via Videoland en RTL XL films en programma’s aan, de publieke omroep lanceerde de afgelopen zomer NPO Start, waar vrijwel het volledige publieke aanbod terug te vinden is. Deze initiatieven kunnen echter niet voorkomen dat de inkomsten uit de traditionele televisiespotjes rond de programma’s sterk teruglopen.

Het Amerikaanse Walt Disney is eigenaar van de traditionele tv-zender ABC en een groot aantal andere televisiekanalen en loopt tegen dezelfde ontwikkeling aan als de NPO en RTL hier. Disney pakt het groot aan en deed in december een bod op 21st Century Fox, en kondigde aan zelf een streamingdienst op te gaan zetten die het kan opnemen tegen Netflix.

RTL Group (RTL staat voor Radio Télévision Luxembourg) is de grootste exploitant van commerciële radio- en televisiestations in Europa. Het bedrijf is eigenaar van tientallen zenders en kanalen in 11 landen. Er werken meer dan 10.000 mensen. RTL is het moederbedrijf van de Nederlandse commerciële televisiezenders RTL 4, 5, 7 en 8. Maar RTL is ook groot in Duitsland, waar RTL Television een van de belangrijkste commerciële zenders is, en in Frankrijk, met onder meer de zenders M6 en RTL 9.

Het aandeel RTL is een zwaargewicht in de LuxX-index van de beurs van Luxemburg, waar overigens maar 9 aandelen in zitten. Het aandeel staat ook genoteerd aan Brusselse effectenbeurs. RTL Group is vooral vanwege het hoge verwachte dividend een interessant aandeel: in het afgelopen jaar werd 4 euro per aandeel uitgekeerd, waardoor het dividendrendement bij de huidige koers (68 euro) bijna 6 procent bedraagt.

Daarmee wordt wel het overgrote deel van de winst uitgekeerd. Analisten (bron: Bloomberg) verwachten voor 2018 en 2019 een gestaag oplopende winst per aandeel van respectievelijk 5,01 euro en 5,18 euro, zodat het hoge dividend wel gehandhaafd zou kunnen worden.

Het aandeel RTL is de afgelopen jaren achtergebleven op de beurs, en het dividend is prettig. Maar op iets minder dan 14 keer de winst is RTL ook weer niet extreem goedkoop, voor een bedrijf in een markt die zo onder druk staat misschien zelfs wel wat duur. Het rapport van ABN Amro over de televisiemarkt bevatte voor beleggers in RTL maar weinig goed nieuws.


Gerelateerde artikelen

Flow Traders sorteert voor op de verbinding tussen China en Hongkong
Flow Traders sorteert voor op de verbinding tussen China en Hongkong
12-01-2018

Flitshandelaar Flow Traders heeft een vergunning gekregen om in Hongkong te…

Lees verder

markt beurs china
Zijn aandelen nu duur of goedkoop? Vijf graadmeters die beleggers kunnen helpen
Zijn aandelen nu duur of goedkoop? Vijf graadmeters die beleggers kunnen helpen
04-01-2018

In een rapport van de Britse zakenbank Schroders waarin vijf graadmeters wo…

Lees verder

markt beurskoers aandelen
Tegenvallers worden afgestraft op de beurs: signaal dat sentiment draait
Tegenvallers worden afgestraft op de beurs: signaal dat sentiment draait
16-11-2017

De kwartaalcijfers waren afgelopen periode door de bank genomen goed. Tegen…

Lees verder

markt kwartaalcijfers
Groot vertrouwen in tech-spelers
Groot vertrouwen in tech-spelers
27-09-2017

De markt toont dit jaar een merkwaardige stabiliteit. De angstindex, die ee…

Lees verder

markt economie index

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}