VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 januari 2018

Overnamegolf in biotechnologie verwacht

Overnamegolf in biotechnologie verwacht
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Twee Belgische biotechbedrijven, Ablynx en TiGenix, lijken te worden overgenomen. Ook de Amsterdamse beurs heeft verschillende biotechconcerns die potentiële overnamekandidaten zijn.

In de Verenigde Staten is de verwachting dat Amerikaanse farmaceuten op overnamepad gaan. De belangrijkste drijver daarvoor is de belastinghervorming die voor de kerst is aangenomen. Winsten die buiten de VS zijn gemaakt worden voortaan tegen een veel lager tarief belast wat een impuls is voor Amerikaanse bedrijven om geld naar de VS terug te brengen. Als er eenmaal een overnamehausse op gang is, ligt het voor de hand dat die ook Europa aandoet.

In hoeverre zijn aan het Damrak genoteerde bedrijven goede overnamekandidaten? We gaan er een paar af.

Galapagos
Een van de grootste succesverhalen van de Amsterdamse beurs het afgelopen jaar is volgens de Amerikaanse bank JP Morgan een grote kandidaat om te worden overgenomen in 2018. Als het bedrijf wordt overgenomen zal dat waarschijnlijk gebeuren door partner Gilead.

Topman Onno van de Stolpe zei in een interview vorig jaar dat veel andere grote partijen niet geïnteresseerd zullen zijn door de licentieovereenkomsten die Galapagos heeft gesloten. Het dalen van het aandeel Gilead en het oplopen van het aandeel Galapagos, maakt dit echter wel minder waarschijnlijk. Sinds de start van het jaar is de koers al circa 10 procent opgelopen, mede na publicatie van positieve onderzoeksresultaten maandag.

Kiadis
De baanbrekende stamceltherapie Atir101 ligt nog steeds op koers om in 2019 in Europa op de markt te komen. Doordat bijna alle potentiële patiënten in grote, gespecialiseerde ziekenhuizen te vinden zijn, zou Kiadis de verkoop zelf kunnen doen. Het bedrijf heeft na een recente financieringsronde ook de middelen om tot in 2019 door te draaien.

Het kan dus zonder partner overleven totdat de eerste echte inkomsten binnenkomen. De vorige bestuursvoorzitter Manfred Rudiger schetste de potentiële inkomsten in een interview in 2015 op honderden miljoenen euro’s per jaar. Hiertegen afgezet lijkt de beurswaarde van 144 miljoen euro niet zo hoog. Rudiger zei toen ook dat er een ‘behoorlijke lijst’ bedrijven is die op de hoogte willen worden gehouden van de vorderingen van Kiadis.

Curetis
Dit in Frankfurt gevestigde bedrijf liet maandag weten dat het dichtbij toestemming is van de FDA om Unyvero, zijn technologie voor diagnose van infectieziekten, op de Amerikaanse markt te brengen. Curetis heeft nu nog geen echte inkomsten, maar schat het totale marktpotentieel in de VS en de EU op 1,6 miljard euro per jaar.

Ook Curetis is van plan om zijn technologie zelf te verkopen en distribueren. In de aandeelhoudersvergadering van 2016 zei topman Oliver Schacht dat het bedrijf de Amerikaanse markt kan bedienen met vijftien tot twintig man personeel. Het nieuws van maandag liet de koers met circa een derde stijgen.


Gerelateerde artikelen

Overname in België geeft dividend en schuld Vastned Retail een impuls
Overname Westfield geeft Unibail meer spreiding, maar ook blootstelling aan de Amerikaanse warenhuiscrisis
Overname Westfield geeft Unibail meer spreiding, maar ook blootstelling aan de Amerikaanse warenhuiscrisis
13-12-2017

Met de overname van Westfield Corporation steekt Unibail-Rodamco in feite d…

Lees verder

overname unibail rodamco europa
Ook na overname Delta Lloyd draait het bij NN Group om kostenbesparingen
Ook na overname Delta Lloyd draait het bij NN Group om kostenbesparingen
30-11-2017

Toen NN Group naar de beurs kwam was de boodschap aan beleggers dat het waa…

Lees verder

overname delta lloyd NN Group
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
03-11-2017

Het afhaken van PPG als overnemer heeft de rust bij AkzoNobel allerminst te…

Lees verder

overname akzonobel PPG

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}