VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vastned Retail wil zijn Belgische dochter van de beurs halen. Dit levert circa 5 miljoen euro extra winst op die als dividend uitgekeerd worden. Daar staat tegenover dat ook de schuld toeneemt.

Vastned maakte de overname in het weekend bekend. Voor de bijna 35 procent van de aandelen Vastned Retail Belgium die het nog niet bezit heeft het Amsterdamse vastgoedbedrijf circa 100 miljoen euro in contanten over.

Na de overname valt het volledige direct resultaat, de winst uit verhuur van vastgoed, van de Belgische dochter toe aan Vastned, ook het deel dat nu nog naar de minderheidsaandeelhouders gaat. Dit bedroeg in 2016 circa 4,3 miljoen euro.

Daar bovenop kan Vastned ook nog eens besparen op de kosten voor de Belgische beursnotering. Dit levert volgens hoofd investor relations Anneke Hoijtink circa een half miljoen euro op.

Bij elkaar zal het direct resultaat met circa 5 miljoen euro toenemen. Verdeeld over ruim 18 miljoen aandelen, betekent dit een stijging van 0,27 euro per aandeel. Vastned keert  tenminste 75 procent van het direct resultaat als dividend uit. Dat betekent circa 0,20 euro dividend per aandeel extra na de overname, wat neerkomt op een dividendstijging van 10 procent.

De keerzijde is wel dat Vastned Retail er een flinke hap schuld op de balans bij krijgt. “We kunnen het financieren uit de beschikbare kredietlijnen”, aldus Hoijtink. Dat is dan ook wat Vastned doet.

Hierdoor zal de verhouding tussen de waarde van het vastgoed en de schulden stijgen maar nog wel binnen de bandbreedte van 35 tot 45 procent blijven die het bedrijf als uitgangspunt hanteert.

Grote aandeelhouders steunen de overname, aldus Hoijtink. “Ik heb een aantal grootaandeelhouders gesproken en zij zeiden allemaal dat het een logische stap is”, zei ze. Daarmee is er aan Nederlandse zijde weinig wat de overname in de weg staat.

Wel moet het bestuur van Vastned Retail Belgium nog zijn formele goedkeuring geven. Het staat positief tegenover de verkoop, getuige een verklaring in het persbericht, maar heeft formeel nog geen positie ingenomen.

Het bestuur laat een onafhankelijke derde naar het bod kijken en komt bij het biedingsbericht met een officiële reactie. Dat biedingsbericht zal ergens eind februari, begin maart worden gepubliceerd waarna de aanmeldingstermijn van start gaat.

 
Gerelateerde artikelen