VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Angst voor inflatie en rentestijgingen heeft aandelenmarkten een dreun gegeven. Of dit de door veel analisten al langer verwachte correctie is of het begin van een slechtere beursperiode moet nog worden afgewacht. Voor één sector is de stijgende rente niet zo’n ramp: de banken.

Voor Europa’s grootste banken heeft de lage rente de afgelopen jaren de inkomsten flink onder druk gezet. BNP Paribas (in Europa nummer twee) en Deutsche Bank (nummer drie) publiceerden in de eerste week van februari de jaarresultaten.

Als het gaat om de winstgevendheid staan de twee banken er totaal verschillend voor. BNP behaalde vorig jaar een nettowinst van 7,8 miljard euro. De Franse bank snijdt in de kosten om de winst de komende jaren op te voeren, maar draait verder goed.

Deutsche Bank zit daarentegen al enkele jaren in de rode cijfers, onder meer door hoge kosten voor boetes en de afwikkeling van claims. Hoewel deze kosten vorig jaar lager uitvielen, schreef de bank toch nog een half miljard euro verlies.

Wat beide concerns wel gemeen hebben is dat ze last hebben van de lage rente. Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank heeft de rente in de eurozone naar historisch lage niveaus gedreven en dit is te zien in de rente-inkomsten.

Bij Deutsche Bank daalden de netto rente-inkomsten vorig jaar met 15 procent, na een daling met 8 procent in 2016. Bij BNP Paribas ging het minder hard, maar zakten de netto rente-inkomsten in de afgelopen twee jaar ook met 3,5 procent.

Een stijging van de rente zou dus een welkome ontwikkeling zijn. Deutsche Bank heeft becijferd wat een toename met 1 procentpunt in zowel de VS als de eurozone zou doen voor de inkomsten. De conclusie was dat dit in het eerste jaar leidt tot een stijging met 1,6 miljard euro, oftewel 12 procent.

BNP Paribas heeft geen analyse gegeven van de impact van een stijgende rente, maar wel een verwachting voor de komende jaren. De Fransen verwachten voor dit jaar een Amerikaanse tienjaarsrente van 2,6 procent en een Franse tienjaarsrente van 0,9 procent. Beide rentes zijn in januari al voorbij dit niveau geschoten.

Het is nou net deze snelle stijging die aandelenbeleggers heel nerveus lijkt te hebben gemaakt. Zo nerveus dat de Amerikaanse beurs maandag het grootste dagverlies in zes jaar incasseerde. De directe aanleiding lijkt een hoger dan verwachte Amerikaanse loongroei wat een teken zou zijn dat de inflatie oploopt.

Voor de banken is een rentestijging in principe goed nieuws. Een voorwaarde is alleen wel dat deze niet de voorbode is van een recessie of groeivertraging. In dat geval zal de stijging van de rente-inkomsten namelijk snel weer teniet worden gedaan door oplopende kredietverliezen.