VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De top van Randstad maakt zich al enige tijd druk over het beeld dat het bedrijf erg gevoelig is voor de toestand in de brede economie. Met een ondergrens voor het dividend hoopt het daar verandering in te brengen, maar bij uitzendaandelen hoort ook gewoon dat ze flink op en neer gaan.

Randstad publiceerde deze week sterke cijfers over 2017. De omzet steeg op jaarbasis met 13 procent naar 23,3 miljard euro. De nettowinst nam met 7 procent toe tot 631 miljoen euro. Ook 2018 is goed begonnen met een omzetstijging met 7 procent in januari.

De uitzender maakte meteen bekend dat het dividendbeleid wordt aangepast. De payout-ratio, de verhouding tussen het dividend en de operationele winst, blijft 40 tot 50 procent. Daarnaast gaat Randstad echter een ondergrens hanteren. Het dividend zal in principe altijd minimaal 1,62 euro per aandeel bedragen, ook als het uitgekeerde dividend meer is dan 50 procent van de winst.

In principe, want er zijn natuurlijk omstandigheden waarin het dividend toch kan dalen. Het gaat dan om zware economische tegenwind, veranderingen in de sector, of een verslechtering van de balans.

De balans krijgt ook in positieve zin een rol in het kapitaalbeleid. Als de verhouding tussen de netto schuld en de operationele winst onder de 1 staat, geeft Randstad extra kapitaal aan de aandeelhouders in de vorm van extra dividend of aandeleninkoop.

De boodschap die Randstad wil afgeven met deze aanpassingen is dat het een heel stabiel bedrijf is. “Het Randstad-aandeel wordt vaak onterecht in een emmertje met volatiele fondsen geplaatst”, zei bestuursvoorzitter Jacques van den Broek hierover.

Dit geluid laat de top al langere tijd horen. De kasstromen van Randstad zijn relatief ongevoelig voor de economische cyclus. Het meest volatiele van Randstad is de koers van het aandeel, luidt het.

Of het nieuwe dividendbeleid echter veel zal uithalen wat betreft die volatiliteit zal moeten blijken. Het aandeel Randstad is ieder geval niet het enige uitzendaandeel dat flink op en neer gaat, de aandelen van concurrenten Manpower en Adecco zijn ook zeer volatiel.

Over de afgelopen vijf jaar ging de koers van Randstad op zestien dagen meer dan 5 procent omhoog of omlaag. Met het aandeel Manpower, genoteerd in New York, gebeurde dat even vaak. De koers van het Zwitserse Adecco sloeg in dezelfde periode tien keer minstens 5 procent uit.

Het beleid van Adecco is dat het dividend elk jaar stijgt, ongeacht de winstontwikkeling. Manpower heeft geen expliciet dividendbeleid. Waarschijnlijk zal het nieuwe beleid dus weinig uitmaken voor de beweeglijkheid van het aandeel Randstad.

Voor aandeelhouders die voor het dividend in het aandeel zitten, is het echter goed nieuws. Met 2,76 euro per aandeel, komt het dividend over 2017 uit op een record. Tegen de huidige koers levert het aandeel een dividendrendement van bijna 5 procent op, waarmee het in de AEX tot de beste dividendbetalers behoort.




Gerelateerde artikelen