VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een paar dagen voor de aankondiging van een bod op Refresco was er opvallend veel handel in het aandeel van de Rotterdamse bottelaar en steeg de koers flink. Is er koersgevoelige informatie uitgelekt? Refresco weigert beleggers te informeren. De VEB roept nu de AFM op om duidelijkheid te verschaffen.

Eind oktober vorig jaar was het dan toch zover. Na verhoging van het bod ging het management van bottelaar Refresco akkoord met een overname door het Franse investeringsfonds PAI Partners en de Canadese pensioenbelegger British Columbia Investment Management.

In aanloop naar dit tweede bod, aangekondigd op 3 oktober, vonden enkele opvallende ontwikkelingen plaats op de beurs. Zo zat de koers van het aandeel Refresco in de handelsdagen voor het bod behoorlijk in de lift. Daarnaast werd in de twee handelsdagen, voorafgaand aan de aankondiging van 3 oktober, ongeveer 4,5 keer meer dan gebruikelijk gehandeld in het aandeel Refresco.

Ook was er plotseling veel handel in kortlopende, zogenoemde ‘out of the money’-opties Refresco. Tot 22 september werd er nauwelijks gehandeld in deze opties, waarvan de uitoefenprijs op dat moment boven de koers van het aandeel lag. Na die datum gingen ineens enkele honderden contracten over meerdere dagen van hand tot hand tegen steeds hogere prijzen.

Weigerachtig Refresco
Bij vermoedens van het uitlekken van koersgevoelige informatie is het aan de betrokken partijen om te bewijzen dat de vertrouwelijkheid gewaarborgd is. Daarom heeft de VEB eind vorig jaar aan Refresco gevraagd om op een aantal vlakken informatie te verschaffen aan beleggers. Wanneer heeft het bedrijf bijvoorbeeld kennis genomen van het bod, hebben bestuur en commissarissen ook de opvallende ontwikkelingen op de beurs geconstateerd, hebben zij hiervoor een verklaring en is er hierover contact geweest met toezichthouder AFM?

Ondanks herhaalde verzoeken van de VEB weigert Refresco om beleggers de zekerheid te verschaffen dat zorgvuldig is omgegaan met informatie in aanloop naar openbaarmaking van het bod van 3 oktober.

De VEB roept daarom toezichthouder AFM op om in actie te komen. Het gelijktijdig verschaffen van informatie aan alle beleggers is van het grootste belang voor een eerlijke en efficiënte markt.