VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Duitse post- en logistiekgroep Deutsche Post DHL heeft in 2017 de winst met 7,2 procent opgevoerd en verwacht dit jaar een verdere stijging van de winst. Het dividend met 10 cent verhoogd, naar 1,15 euro per aandeel.

De goede resultaten van Deutsche Post DHL vallen in een slechte markt, aandelenbeurzen krijgen een tik van de voorgenomen protectionistische maatregelen van Donald Trump. Het Duitse logistiekbedrijf profiteert bij uitstek van economische groei en bloeiende (internationale) handel. 

Met dank aan de sterke groei van online winkelen groeide de operationele winst (EBIT) naar 3,74 miljard euro, wat overigens iets lager was dan analisten hadden verwacht. Voor 2018 verwacht het bedrijf dit resultaat te kunnen opschroeven tot 4,15 miljard euro. In 2020 moet de grens van 5 miljard worden gepasseerd. 

In 2017 werden in Duitsland voor het eerst meer dan 1,3 miljard pakketten afgeleverd. DHL profiteert van de groei van e-commerce, en die zal de komende jaren sterk doorzetten, aldus topman Frank Appel in een commentaar op de jaarcijfers.

Wat bij Deutsche Post DHL ook speelt is de reorganisatie van de vrachtdivisie. Hier is een ‘turnaround’ gaande, nadat eerder de vervanging van IT-systemen voor problemen zorgde. De tweede helft van 2017 liet een duidelijke verbetering zien ten opzichte van de eerste, toen het niet lukte hogere kosten door te berekenen aan klanten. In het vierde kwartaal nam het resultaat (EBIT) zelfs met 18,3 procent toe, en Appel zei dat hij vertrouwt op verdere “significante verbeteringen” in 2018.

Deutsche Post heeft in het thuisland een zeer goede marktpositie maar wil ook wereldwijd marktleider zijn op het gebied van logistieke diensten voor de e-commercesector. De omzet passeerde in 2017 de 60 miljard euro en daarmee is Deutsche Post nu al de grootste logistieke dienstverlener ter wereld. Dankzij het beperkte kapitaal dat nodig is voor deze vorm van dienstverlening is de winstgevendheid uitstekend. Het rendement op het eigen vermogen ligt de laatste jaren ruim boven de 20 procent.

Bij de huidige, iets van de recente toppen teruggezakte koers, is het dividendrendement 3,2 procent en kost het aandeel minder dan 15 keer de voor 2018 verwachte winst.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen