VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB-directeur Paul Koster vindt dat het bonusplafond voor bankiers in Nederland wel hoger kan. Het is beter om aan te sluiten bij wat in Europa nu gangbaar is, zo zei hij deze week op BNR Nieuwsradio.

Het Nederlandse plafond van maximaal 20 procent leidt ertoe dat bedrijven andere mogelijkheden gaan zoeken om salarissen te verhogen, zei VEB-directeur Paul Koster bij BNR Zakendoen. In de rest van Europa mag de bonus voor een bankier maximaal 100 procent van het salaris zijn.

Dat heeft gevolgen, aldus Paul Koster: “Als je een maximum zet, krijg je toch dat er gezocht wordt naar andere mogelijkheden om in ieder geval met de anderen mee te kunnen doen. Je ziet de consequentie: dan komt ING met een voorstel dat werkelijk aan alle kanten rammelde, en dan heb je meteen de ophef. In mijn ogen betekent het dat we op een punt zijn beland waar we ons ook op politiek niveau moeten afvragen: moeten we echt als enige land afwijken van wat binnen Europa geldt als goede richtlijn?”

Koster reageerde ook op de recente opmerkingen van Jamie Dimon, topman van JP Morgan Chase, dat aandeelhoudersvergaderingen eigenlijk een totale verspilling van tijd zijn. Hij is het daar niet mee eens:

“Aandeelhoudersvergaderingen zijn vanuit meerdere aspecten belangrijk. Het is het enige moment dat de aandeelhouder heel specifiek vragen kan stellen aan het management, maar ook aan de accountant, aan de raad van commissarissen. Dat betekent dat je op dat moment nog net even wat dieper kan graven dan wanneer je alleen het jaarverslag hebt.”

De VEB heeft ook buiten de aandeelhoudersvergaderingen contact met beursgenoteerde bedrijven, ook om op de vergadering de onderneming niet te zeer te verrassen.

“We willen het management ook voorbereiden op de zaken die onze specifieke aandacht hebben.”

Koster erkent dat actiegroepen de vergadering soms kapen om aandacht te vragen voor hun zaak, maar vindt het ook belangrijk dat daar naar geluisterd wordt.

“Het hoort erbij en je merkt dat de grote institutionele beleggers, die net als de VEB ook ieder jaar brieven sturen naar de ondernemingen, zaken als duurzaamheid steeds belangrijker gaan vinden. Daar moet ook wel naar geluisterd worden.”

Beluister hier het interview op BNR Nieuwsradio.
Gerelateerde artikelen