VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Varo Energy maakte deze week bekend dat het naar de beurs komt. Zowel de bezittingen van het bedrijf, als de aandeelhouders zullen bij beleggers die al langer meelopen een belletje doen rinkelen.

Het bedrijf heeft drie verkopende grootaandeelhouders. Dat zijn energiereus Vitol en investeringsfondsen Carlyle en Reggeborgh. Het is de bedoeling van de drie om 30 tot 40 procent van hun stukken te verkopen.

In zekere zin is Varo een reïncarnatie van het in 2005 van de Amsterdamse beurs gehaalde Petroplus. Deze oliehandelaar werd dat jaar verkocht aan Carlyle dat het bedrijf in 2007 met een flinke winst alweer naar de beurs in Zurich bracht.

Door een crisis in de Europese raffinage ging het bedrijf in 2012 failliet. Vitol kocht vervolgens een van de raffinaderijen in het Zwitserse Cressier. Deze had Petroplus ooit nog overgenomen van Shell.

Deze raffinaderij werd ondergebracht in Varo, waarvan Vitol samen met investeringsfonds Atlas Invest de eigenaar werd. Atlas Invest is het fonds van oud-Petroplus oprichter Marcel van Poecke. In 2013 wordt Carlyle de mede-investeerder van Vitol. Het belang van Van Poecke loopt sindsdien via Carlyle.

Daarna begon de uitbouw van Varo door middel van een reeks fusies en overnames. In 2015 ging Varo samen met het Rotterdamse Argos Oil. Bij deze fusie kwam Reggeborgh aan boord als grootaandeelhouder. Ook bij Argos Oil was Atlas Invest van Van Poecke al grootaandeelhouder.

Op dit moment bestaat Varo Energy uit een samenstel van verschillende activiteiten in de brandstofketen. Het heeft onder meer twee raffinaderijen, 47 opslagtanks en 232 tankstations. Deze waren in 2017 goed voor een omzet van ruim 13,4 miljard euro en een operationele winst (ebitda) van 371 miljoen euro.

Dat het concern een beetje een samenraapsel lijkt van verschillende activiteiten wordt, getuige het persbericht met de aankondiging van de beursgang, vooral neergezet als een kracht. “Het bedrijf wil de keuzevrijheid gebruiken om zijn marges over de hele keten heen te ondersteunen. Dit vergroot de winstgevendheid van de hele keten, in plaats van de individuele onderdelen en beperkt de impact van volatiliteit in de markt.”

Aan ervaring met de energiesector is in ieder geval geen gebrek. Bestuursvoorzitter Roger Brown en financieel topman Robin Edwards hebben allebei rond de dertig jaar ervaring in olie en gas. Hetzelfde geldt voor de managementlaag eronder. De verkopende grootaandeelhouders zijn ook al decennia in de sector actief.

Gezien de geschiedenis hebben deze grootaandeelhouders wel een behoorlijk gelukkige hand als het gaat om de timing met verkoop en aankoop van oliebezittingen. Of het beursgenoteerde Varo Energy ook aantrekkelijk is voor nieuwe aandeelhouders zal blijken bij de publicatie van de prospectus. Als die er is komen we er zeker op terug.