VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In 2016 had AND de dekking van zijn kaarten flink uitgebreid en een Amerikaanse kantoor geopend. Twee jaar later blijkt dat dit niet heeft opgeleverd wat ervan werd verwacht. Het bedrijf en topman Hugo van der Linde willen ondertussen vooral graag vooruit kijken naar de kansen voor het recent gelanceerde product voor de automobielindustrie: MapFusion.

AND kwam donderdag met teleurstellende jaarcijfers. Er werd in 2017 een omzet van slechts 1,4 miljoen euro geboekt. Omdat er moest worden afgeboekt op de boekwaarde van de kaarten verscheen onder de streep een nettoverlies van 2,8 miljoen euro.

Beleggers reageerden geprikkeld. De koers van het aandeel AND ging tot ruim een kwart omlaag.

De resultaten vallen ook behoorlijk tegen in het licht van de optimistische toekomst die topman Hugo van der Linde pakweg twee jaar geleden in een interview met Effect schetste. Het bedrijf had toen net het dekkingsgebied uitgebreid naar Noord-Amerika en leek goed gepositioneerd voor groei.

“Als ik kijk wat TomTom en Here op dit moment omzetten, dan lijkt dat alleen al om honderden miljoenen euro’s te gaan. We hoeven dus niet een heel groot stuk uit de markt te halen om te groeien”, zei Van der Linde toen.

Hij gaf als voorbeeld van de diensten die AND kon bieden een kaart voor een oliemaatschappij die in zijn planningssoftware wegen naar zijn faciliteiten wil opnemen die normaal niet op de kaart staan. Twee jaar verder kan eigenlijk niet anders dan worden geconcludeerd dat het omzetpotentieel van dit soort locatiediensten beperkt is. AND lijkt dit zelf te erkennen door 2018 een transitiejaar te noemen waarin het onder meer werkt aan oplossingen die moeten leiden tot meer stabiele inkomstenstromen.

In een schriftelijke reactie maakte bestuursvoorzitter Van der Linde ook duidelijk vooral vooruit te willen kijken. “De resultaten over 2017 zijn inderdaad teleurstellend. Toch hebben we ook positief nieuws ten aanzien van de ontwikkeling van MapFusion, waarmee we een stabielere inkomstenstroom beogen.”

MapFusion is een product gericht op de automobielindustrie. AND maakt het mogelijk om op basis van data die uit voertuigen komt, kaarten te maken die continu ge-update worden. Deze kaarten kunnen gebruikt worden voor toepassingen van autonoom rijden, maar kunnen ook een manier zijn voor bedrijven die data genereren met hun sensors om die te gelde te maken.

Vorig jaar sloot AND een samenwerking met Continental zonder dat het daarbij financiële details gaf. Hetzelfde gold deze week met een samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het gaat hierbij overigens om een pilot.

“We zijn al een tijd bezig met de ontwikkeling van MapFusion en in september 2017 is de vercommercialisering hiervan gestart. Daarmee is MapFusion goed op weg om AND een stap verder te brengen”, aldus Van der Linde.

Voor 2018 geeft het bedrijf geen financiële verwachtingen. Wat deze stap gaat opleveren voor de aandeelhouders is voorlopig dus niet te zeggen.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen