VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ESMA, de Europese autoriteit voor Effecten en Markten, heeft maatregelen vastgesteld om particuliere beleggers in de Europese Unie beter te beschermen tegen de gevaren van binaire opties en contracts for difference (CFD’s). De VEB maakt zich al jaren zorgen over de verkoop van deze zeer risicovolle financiële producten aan particuliere beleggers en is verheugd dat ESMA in actie komt.

De maatregelen, overeengekomen na intensieve samenwerking tussen ESMA en de nationale toezichthouders waaronder ook de AFM, omvatten een verbod om binaire opties op de markt te brengen, te verspreiden of te verkopen aan particuliere beleggers in de EU en een beperking van het op de markt brengen, verspreiden of verkopen van CFD’s aan diezelfde doelgroep.

De beperking van CFD-handel bestaat uit het invoeren van hefboomlimieten bij het openen van posities, een ‘margin close out-regel’ per rekening (sluiting bij vijftig procent van de minimale inleg), een bescherming tegen negatief saldo per rekening, een verbod op het gebruik van stimulansen door een CFD-aanbieder en een gestandaardiseerde risicowaarschuwing waarin onder meer het percentage verliezen wordt vermeldt dat in de rekeningen van particuliere cliënten van een CFD-aanbieder worden opgetekend. Ook CFD’s die zijn afgeleid van cryptomunten vallen onder de maatregelen (een hefboomlimiet van 2:1).


Ongeschikt

De VEB vindt binaire opties en CFD’s ongeschikt voor particuliere beleggers vanwege hun zeer speculatieve karakter, hoge mate van complexiteit, gebrek aan transparantie en de structurele onevenwichtigheid tussen verwachte winst en verlies. Ook gebruiken aanbieders agressieve marketingtechnieken richting soms kwetsbare doelgroepen om hun producten aan de man te brengen. Dit gevaar is groter geworden door de lage rente en de zoektocht van beleggers naar alternatief rendement. Zij voelen zich in deze economische tijd sneller aangetrokken tot beloftes van torenhoge winsten in korte tijd en de toegankelijkheid van online platforms.


Grote verliezen

Uit onderzoeken van internationale toezichthouders naar CFD-handel blijkt dat 74  tot 89 procent van de particuliere beleggers met deze producten structureel geld verliest (gemiddeld tussen de 1.600 en 29.000 euro). Om deze reden heeft de VEB de voorgenomen maatregelen in de recente consultatie gesteund en heeft het zich ook hard gemaakt voor het reclameverbod voor risicovolle financiële producten waar het Ministerie van Financiën en de AFM in de afgelopen anderhalf jaar aan hebben gewerkt.

Door de komst van MiFID II en MiFIR hebben Europese toezichthouders sinds januari 2018 de bevoegdheid om op productniveau maatregelen. De ESMA-maatregelen om de verkoop van binaire opties en CFD’s aan banden te leggen past binnen deze bevoegdheid.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen