VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sociale mediabedrijven Facebook en Twitter hebben hun problemen en komen geregeld negatief in het nieuws, maar als beleggers op de laatste kwartaalcijfers afgaan gaat het nog altijd crescendo.

Uit cijfers van Telecompaper Insights blijkt dat jongeren steeds minder tijd doorbrengen op Facebook en Twitter. Het aandeel 12-15 jarigen dat een Facebook-app op zijn of haar smartphone heeft staan, daalde de afgelopen drie jaar van 80 naar 46 procent. Ook Twitter verliest gebruikers onder deze jongste doelgroep en daalde in procenten nog sterker: van 55 naar 18 procent. Instagram, Snapchat en musical.ly winnen hier juist.

Facebook heeft meerdere ijzers in het vuur in deze markt. Instagram is van Facebook en daar verdubbelde de penetratiegraad van 43 naar 86 procent. En WhatsApp (ook van Facebook) staat op 98 procent van de smartphones van de jonge tieners. De video app musical.ly staat bij vijftien procent op de telefoon, waarmee deze de Twitter-app bijna voorbij is. Musical.ly is (nog) geen onderdeel van een groot beursgenoteerd bedrijf.

Een turbulente markt dus, en dan is er ook nog het schandaal met de gelekte data. Cambridge Analytica speelde een kwalijke rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump door privégegevens van 87 miljoen mensen te delen. Ondanks dat bracht Facebook in de laatste week van april beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal naar buiten. De omzet steeg met 50 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 naar bijna 12 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op een kleine 5 miljard dollar, tegen 3 miljard een jaar eerder.

Ondanks de hashtag #DeleteFacebook, een oproep die op social media rondging om profielen te verwijderen, kreeg Facebook er in het eerste kwartaal 49 miljoen gebruikers bij. In totaal zijn nu 2,2 miljard mensen iedere maand actief op Facebook en daarvan zitten er 1,45 miljard elke dag op het sociale medium. Zelfs in Noord-Amerika kwam er een miljoen gebruikers bij, terwijl er eind vorig jaar een verzadigingspunt bereikt leek te zijn toen het aantal gebruikers voor het eerst daalde. De schade lijkt dus mee te vallen, maar de ophef rond het datalek ontstond pas halverwege maart, dus de cijfers over het tweede kwartaal kunnen hier nog een ander licht op werpen. Dat geldt ook voor eventuele kosten die Facebook maakt voor maatregelen rondom privacy van gebruikers die het bedrijf heeft beloofd.

Concurrent Twitter heeft ook een goed eerste kwartaal achter de rug. Twitter boekte voor de tweede keer op rij een kwartaalwinst. Het bedrijf had vooral succes met live video en verkocht meer persoonlijke reclames. De winst van Twitter kwam uit op 61 miljoen dollar, waar een jaar geleden nog ongeveer hetzelfde bedrag aan verlies werd geboekt. Het aantal maandelijkse gebruikers steeg licht naar 336 miljoen. Van de 6 miljoen nieuwe gebruikers kwamen er 5 miljoen van buiten de VS.

De omzet ging bij Twitter met 21 procent vooruit naar 665 miljoen dollar, vooral dankzij meer advertentieverkopen buiten de Verenigde Staten en met name in Azië. Twitter behaalt nu bijna de helft van zijn advertentie-inkomsten van buiten de VS. De omzetgroei gaat de rest van het jaar waarschijnlijk wel wat vertragen, maar volgens analisten (bron: Bloomberg) gaat Twitter in 2018 uitkomen op een jaaromzet van 2,9 miljard dollar, waarvan grofweg een half miljard als nettowinst zal overblijven. Per aandeel is dat 0,69 dollar, waarmee het aandeel Twitter nu meer dan 40 keer de winst kost. Dat is ondanks de groei die verwacht wordt toch vrij duur.

Bij Facebook zien de cijfers er in alle opzichten beter uit. De jaaromzet zal dit jaar op 56 miljard dollar uitkomen, waarvan bijna de helft (25,6 miljard) nettowinst zal zijn. Per aandeel is dat 8,45 dollar, waarmee het aandeel Facebook op zo'n 20 keer de winst komt. Dat is eigenlijk een koopje voor een bedrijf waarvan de winstgroei volgens het analistengilde de komende jaren ruim boven de 20 procent zal liggen. Maar dan moet die hashtag #DeleteFacebook natuurlijk niet alsnog op grote schaal navolging gaan krijgen.