VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het drietal beursgangen in Amsterdam eind maart viel voor beleggers van het eerste uur tegen. De prijzen lagen aan de onderkant van de bandbreedte, of er zelfs nog onder en de koersen zakten op de eerste handelsdag ook nog eens. Sindsdien zijn de aandelen in NIBC, B&S Group en Alfen wat hersteld, al zijn het nog geen hoogvliegers.

De beursgang van laadpalenfabrikant Alfen was in maart het meest teleurstellend. De introductieprijs viel met 10 euro namelijk flink lager dan de bandbreedte van 11,20 tot 15 euro die eerder was afgegeven.

Ook de prijsstelling van de Haagse bank NIBC en handelsonderneming B&S viel tegen. Deze zaten allebei tegen de onderkant van de bandbreedte aan. Na aanvang van de handel doken zij ook nog eens in de min. Het aandeel Alfen kwam de eerste weken amper in beweging.

Met de tegenvallende introducties viel de Amsterdamse beurs enigszins uit de toon. In veel andere Europese landen was het eerste kwartaal namelijk best goed wat betreft beursintroducties. Dit ondanks enkele zeer hectische dagen begin februari wat een voorlopig einde heeft gemaakt aan het positieve beurssentiment.

EY zet regelmatig op een rij hoe het gaat met beursgangen. Het adviesbureau telde dit jaar 39 Europese beursgangen, vier minder dan in dezelfde periode in 2017. De hoeveelheid opgehaald kapitaal was met circa 12 miljard euro wel meer dan drie keer zo groot.

Dit laatste was deels een gevolg van enkele grote beursintroducties in Duitsland. Met de aandelen van Siemens-dochter Healthineers werd meer dan 4 miljard euro opgehaald, met die van DWS, de vermogenstak van Deutsche Bank, ruim 1 miljard euro.

Op de eerste dag kregen de Europese nieuwkomers er gemiddeld circa 2 procent bij. De handelsstart was voor de drie Amsterdamse beursdebutanten minder dan voor die elders in Europa, maar nadien ziet het er beter uit.

 Koersverloop 3 Nederlandse beursgangen

NIBC

Alfen

B&S Group

Koers ten opzichte van introductieprijs

-4%

23%

3%

Koers ten opzichte van dieptepunt eerste handelsdag

3%

23%

7%

(peildatum: 29 mei 2018) 

Het aandeel Alfen staat inmiddels ruim 20 procent boven de introductiekoers. Dit is waarschijnlijk deels een reactie op de afwaardering net voor de beursgang.

B&S staat 3 procent hoger en ten opzichte van het dieptepunt de eerste dag zelfs 7 procent. NIBC staat nog iets onder de introductiekoers, maar is ten opzichte van het dieptepunt ook enkele procenten hersteld.

Een duidelijke reden voor het koersverloop is er nog niet. Geen van de drie bedrijven heeft kwartaalcijfers gepubliceerd. De aandelen B&S en Alfen lijken wel een impuls te hebben gekregen van de uitoefening van een deel van de zogenaamde ‘greenshoe’. Dit is de mogelijkheid voor de begeleidende banken om na de beursgang nog een pakket aandelen af te nemen. In beide gevallen luidde duidelijkheid hierover een koersstijging in. Als een greenshoe wordt uitgeoefend is dat een indicatie dat er meer vraag naar de aandelen was dan het minimale aantal aandelen dat aanvankelijk zou worden aangeboden. Dat zouden beleggers dus positief kunnen uitleggen.

Zo zijn de eerste drie beursintroducties van 2018 na een valse start toch een redelijk succes te noemen. Na de halfjaarcijfers zal er meer duidelijkheid zijn in hoeverre dat terecht is.