VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Jaguar i-Pace, de Audi e-tron, de Porsche Mission E, de elektrische Hyundai Kona. Dit jaar en volgend jaar komt er een golf aan nieuwe elektrische automodellen op de markt. Laadpalenfabrikant Alfen uit Almere sloot vorige week een deal met BMW en positioneert zich zo voor deze ontwikkeling.

“Voor de volgende generatie elektrische auto’s willen de Europese autofabrikanten naar een factor drie sneller laden dan bijvoorbeeld Tesla nu aanbiedt”, zegt bestuursvoorzitter Marco Roeleveld van Alfen. Dat betekent dat er dan ook een factor drie meer stroom uit het elektriciteitsnet moet komen.

En op veel plekken kan het net die belasting niet aan. Daarom kan Alfen er een systeem tussen zetten met accu’s waardoor de belasting van het net in de tijd wordt gespreid. Dat doet het nu op een testlocatie van BMW in München.

Die accu’s zijn van BMW zelf. De autoproducent heeft een vergelijkbare stap gezet als Tesla dat zijn kennis ook aanwendt voor accu’s voor opslag. De toegevoegde waarde van Alfen zit in de aansluiting op het net en de lader. “Wij realiseren het totaalpakket. Dat kunnen we doen dankzij de combinatie van kennisgebieden die we binnen het bedrijf hebben”, zegt Roeleveld.

De auto’s die geschikt zijn voor het nieuwe ultrasnellaadsysteem zijn er nu nog niet. Het gaat om de volgende generatie die dit jaar en volgend jaar op de markt komen.

“Er is nu een consortium van een aantal bedrijven (Ford, BMW, Daimler en Volkswagen) bezig om een netwerk van ultrasnelladers te realiseren in Europa om zo de randvoorwaarden als het gaat om gebruiksgemak te maximaliseren. Als je niet anticipeert op de toekomst, kun je ook niet groeien. Wij proberen klaar te zijn voor de markt die gaat ontstaan”, aldus de topman.

Overigens is nog lang niet iedereen overtuigd dat de toekomst echt aan de elektrische auto is. De topman van het Duitse verhuurbedrijf Sixt, Erich Sixt, noemde de politieke steun voor elektrische auto’s dinsdag een grote vergissing.

De actieradius die beperkter is dan die van brandstofauto’s, zou nog steeds een probleem zijn. Ook wees hij op het feit dat veel grondstoffen die nodig zijn voor de productie van accu’s worden gecontroleerd door Aziatische bedrijven.

Roeleveld ziet het vanzelfsprekend anders. “Wij maken al sinds 2008 laadpunten voor elektrische auto’s. We nemen dus ook al tien jaar deel aan de gesprekken over de vraag of elektrisch de toekomst heeft? Er zijn wel degelijk nadelen en het is ook niet zo dat alle auto’s op fossiele brandstoffen morgen weg zijn, maar als we alle indicatoren in ogenschouw nemen, dan is het zeker dat elektrisch vervoer sterk gaat toenemen.”