VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De internetsector bevat enkele gigantische bedrijven die een deel van de markt als bijna-monopolist lijken te controleren. Toch is er volop concurrentie tussen de internetreuzen en de kleinere nichespelers in deze sector. Het gaat namelijk om de aandacht van de consument, aan wie advertenties en/of betaald vermaak getoond moeten worden.

Een film kijken op Netflix, muziek luisteren via YouTube of Apple Music, wat rondstruinen op Facebook, Twitter of Amazon - het zijn dus diensten die direct met elkaar concurreren.

De Zweedse streaming-muziekspecialist Spotify kwam eerder dit jaar naar de Amerikaanse aandelenbeurs en is met een beurswaarde van ongeveer 23 miljard dollar een kleintje vergeleken met Apple en Amazon, de bedrijven met eigen muziekdiensten waar Spotify vooral mee te maken heeft. Deze markt groeit snel, maar Spotify weet er nog geen geld te verdienen en volgens analisten blijft dat nog wel even zo. Pas in 2020 wordt een winst per aandeel van bijna een halve dollar verwacht, waarmee de koers-winstverhouding boven de 300 uitkomt.

De omzet bedroeg in 2017 ongeveer 4,1 miljard euro. Dat betekent dat beleggers circa vijf keer de omzet betalen voor Spotify, een veelvoud van wat gebruikelijk is voor ‘gewone’ bedrijven, maar de sterke groei rechtvaardigt zo’n hoge prijs wel. Netflix, dat met films en series doet wat Spotify met muziek doet, is op 12,5 keer de omzet een stuk duurder. Het sinds 2017 beursgenoteerde Snap Inc, de eigenaar van Snapchat, is op bijna 15 keer de omzet zelfs nog prijziger, terwijl het nog jaren verlies zal maken. Netflix is al wel winstgevend. Het aandeel is op een kleine 100 keer de winst duur, maar die winst groeit de komende jaren fenomenaal, als de analisten gelijk krijgen.

Zware jongens als Alphabet en Facebook zijn misschien niet veel goedkoper als het gaat om de verhouding tussen ondernemingswaarde en omzet, maar deze bedrijven zijn wel veel winstgevender. En ook hier groeit de winst nog behoorlijk, bleek uit de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

Alphabet, het moederbedrijf van Google en YouTube, wist de omzet in de eerste drie maanden met een kwart op te schroeven tot 31 miljard dollar. De nettowinst ging ruim 70 procent omhoog en kwam uit op 9,4 miljard dollar. Die winststijging had weliswaar ook te maken met een nieuwe boekhoudmethode, maar Alphabet boekt al jaren een sterke winstgroei en analisten zien de winst per aandeel de komende jaren met ruim 15 procent per jaar oplopen. De cijfers waren, zoals vaak bij Alphabet, veel beter dan verwacht.

Sociale Media
De sociale-mediaspecialisten Facebook en Twitter presteerden ook goed in het eerste kwartaal, maar waren wel op een andere manier negatief in het nieuws. Uit cijfers van Telecompaper Insights blijkt dat jongeren steeds minder tijd doorbrengen op Facebook en Twitter. Het aandeel 12-15 jarigen dat een Facebook-app op zijn of haar smartphone heeft staan, daalde de afgelopen drie jaar van 80 naar 46 procent. Ook Twitter verliest gebruikers onder deze jongste doelgroep en daalde in procenten nog sterker: van 55 naar 18 procent. Instagram, Snapchat en musical.ly winnen hier juist.

Facebook heeft echter meerdere ijzers in het vuur in deze markt. Instagram is van Facebook, en daar verdubbelde de penetratiegraad van 43 naar 86 procent. En WhatsApp (ook van Facebook) staat op 98 procent van de smartphones van de jonge tieners. De video-app musical.ly staat bij 15 procent op de telefoon, waarmee deze de Twitter-app bijna voorbij is. Musical.ly is (nog) geen onderdeel van een groot beursgenoteerd bedrijf.

Een turbulente markt dus, en dan is er ook nog het schandaal met de gelekte data. Cambridge Analytica speelde een kwalijke rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump door privégegevens van 87 miljoen mensen te delen. Het deerde de cijfers over het eerste kwartaal niet: de omzet steeg met 50 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 naar bijna 12 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op een kleine 5 miljard dollar, tegen 3 miljard een jaar eerder.

#DeleteFacebook
Ondanks de hashtag #DeleteFacebook, een oproep die op sociale media rondging om profielen te verwijderen, kreeg Facebook er in het eerste kwartaal 49 miljoen gebruikers bij. In totaal hebben nu 2,2 miljard mensen een Facebook-pagina en daarvan zitten er nu 1,45 miljard elke dag op Facebook. Zelfs in Noord-Amerika kwam er een miljoen gebruikers bij, terwijl er eind vorig jaar een verzadigingspunt bereikt leek te zijn toen het aantal gebruikers voor het eerst daalde. De schade lijkt dus mee te vallen, maar de ophef rond het datalek ontstond pas halverwege maart, dus de cijfers over het tweede kwartaal kunnen hier nog een ander licht op werpen. Dat geldt ook voor eventuele kosten die Facebook maakt voor maatregelen rondom privacy van gebruikers die het bedrijf heeft beloofd.

Twitter heeft ook een goed eerste kwartaal achter de rug. De onderneming is nog niet zo lang winstgevend als Facebook; Twitter boekte pas voor de tweede keer op rij een kwartaalwinst. Het bedrijf had vooral succes met live video en verkocht ook meer persoonlijke reclames. De winst kwam uit op 61 miljoen dollar, waar een jaar geleden nog ongeveer hetzelfde bedrag aan verlies werd geboekt. Het aantal maandelijkse gebruikers steeg licht naar 336 miljoen. Van de 6 miljoen nieuwe Twitteraars kwamen er 5 miljoen van buiten de VS.

De omzet ging bij Twitter met 21 procent vooruit naar 665 miljoen dollar, vooral dankzij meer advertentieverkopen van buiten de Verenigde Staten, en dan met name in Azië. Twitter behaalt nu bijna de helft van zijn advertentie-inkomsten buiten de VS. De omzetgroei gaat de rest van het jaar waarschijnlijk wel wat vertragen, maar volgens analisten gaat Twitter in 2018 uitkomen op een jaaromzet van 2,9 miljard dollar, waarvan een half miljard als nettowinst zal overblijven. Per aandeel is dat 0,70 dollar, waarmee het aandeel Twitter nu bijna 47 keer de winst kost. Dat is, ondanks de groei die verwacht wordt, vrij duur.

Bij Facebook zien de cijfers er in alle opzichten beter uit dan bij Twitter. De jaaromzet zal dit jaar op 56 miljard dollar uitkomen, waarvan bijna de helft (25,6 miljard) nettowinst zal zijn. Per aandeel is dat 8,45 dollar, waarmee het aandeel Facebook op zo’n 20 keer de winst komt. Dat is eigenlijk een koopje voor een bedrijf waarvan de winstgroei volgens het analistengilde de komende jaren ruim boven de 20 procent zal liggen. Maar dan moet die hashtag #DeleteFacebook natuurlijk niet alsnog op grote schaal navolging gaan krijgen.

Amazon
En dan is er ook nog Amazon, het bedrijf dat als internetboekwinkel begon, maar waar nu bijna alles te koop is. Het aandeel behoort tot de beste beleggingen van de afgelopen twintig jaar, maar op 1600 dollar is de koers-winstverhouding ook bijna 80. Toch zijn de meeste analisten van mening dat Amazon ook op dit niveau nog koopwaardig is. De sterke groei van de winst rechtvaardigt de prijs. Bovendien is het dominante Amazon nog volop aan het investeren in producten en markten die de winst de komende jaren nog sterk kunnen doen groeien. Het bedrijf initieert allerlei initiatieven, van de eigen e-reader Kindle tot bezorging van pakketjes met drones. Daar zit de nodige vage toekomstmuziek bij, maar de ervaring leert dat er toch soms iets succesvols uit voortkomt.

Amazon trok vorig jaar de aandacht met de overname van de biologische supermarktketen Whole Foods, waarmee het ineens ook in ‘normale’ winkels stapte. Klassieke winkelbedrijven, van Walmart tot Ahold Delhaize, vielen op de beurs van hun stokje uit angst door een allesverslindend Amazon te worden opgevreten. Amazon is in de VS al zeer dominant in boeken en elektronica. Het bedrijf lijkt zich voorgenomen te hebben grote delen van de detailhandelsmarkt, met name in de VS, naar zich toe te gaan trekken.

Amazon is een succesverhaal, maar een aandeel met zo’n hoge waardering is altijd kwetsbaar voor tegenvallers. In deze sector zijn er veiliger keuzes. Apple bijvoorbeeld.

Apple
Apple is wereldwijd een van de belangrijkste bedrijven in de technologiesector en wordt ook steeds meer een internetbedrijf. De onderneming van de in 2011 overleden Steve Jobs bestaat al sinds 1976, ging in 1997 bijna failliet, maar steeg vooral in deze eeuw weer tot grote hoogten. Apple is bekend van de Macintoshcomputers, de iPod-muziekspelers, de iPhone en de iPad. Behalve apparaten ontwikkelt Apple ook veel software. Het merk Apple behoort tot de sterkste van de wereld. Het bedrijf ook, met een beurswaarde die tegen de 1000 miljard dollar loopt.

Apple is sterk afhankelijk van de iPhone, maar heeft meer ijzers in het vuur. Er wordt veel verwacht van draagbare gadgets zoals de Apple Watch, de mobiele betaaldienst Apple Pay, muziekdienst Apple Music en van de initiatieven die het bedrijf ontplooit op televisiegebied, waar Apple moet opboksen tegen Netflix, Amazon Prime en YouTube van Alphabet. Het aandeel Apple is met een koerswinstverhouding van 16,4 opvallend voordelig geprijsd. Dat heeft ook te maken met het feit dat Apple volwassen geworden is. Het bedrijf is niet meer zoals met de iPad in staat een markt totaal op zijn kop te zetten. De grootste worden is al niet makkelijk, de grootste blijven is nog moeilijker.

Nieuwe producten en markten moeten Apple minder afhankelijk maken van de iPhone, waarmee al jaren het leeuwendeel van de omzet wordt behaald. De omzet uit diensten steeg in het tweede kwartaal van Apple’s gebroken boekjaar met 31 procent naar 9,2 miljard dollar. Dit toont de kracht van het ecosysteem van Apple, dat ervoor zorgt dat de consument na de aanschaf van een apparaat de App Store bezoekt, gebruikmaakt van iCloud, Apple Music en Apple Pay. Deze diensten gaan de komende jaren zorgen voor terugkerende inkomsten bij Apple.

Apple lijkt op basis van de sterk gestegen koers misschien duur, maar het tegendeel is waar. Voor het lopende boekjaar dat in september 2018 wordt afgesloten, wordt een winst per aandeel van 11,51 dollar verwacht, waardoor het aandeel nu dus net 16 keer de winst staat. Apple bulkt van de cash en keert tegenwoordig zelfs dividend uit, iets wat geen enkel ander internetbedrijf in de tabel op pagina 26 doet. Als je voor die cash corrigeert, is de koers-winstverhouding nog een stuk lager.

Apple is extreem winstgevend. De winstmarges op de producten zijn hoog en het rendement op het eigen vermogen (return on equity) ligt al sinds 2008 ieder jaar boven de 30 procent. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat superbelegger Warren Buffett sinds 2016 op grote schaal aandelen Apple inslaat. Apple is inmiddels met ruime voorsprong het grootste belang in de aandelenportefeuille van Berkshire Hathaway.

Het belangrijkste risico voor Apple is natuurlijk dat er een concurrent opstaat die ineens een betere iPhone op de markt brengt. Beleggers hebben met Blackberry gezien hoe snel een merk in deze markt kan verschrompelen. Maar juist het ecosysteem van internetdiensten dat Apple rond de hardware aan het uitbouwen is, maakt dat dit risico snel kleiner wordt.

De grote acht internetbedrijven

  ticker koers wpa wpa wpa BW div% KW  ROE  ROIC Omzet EV/Tot rev EBITDA marge groei wpa
      2018 2019 2020                  
Alphabet GOOG $1.098,26 $51,62 $58,16 $68,91 764,4 0,0% 21,3 8,7% 8,1% 89,2 7,5 32,3% 15,5%
Amazon AMZN $1.602,91 $20,48 $28,37 $41,18 777,8 0,0% 78,3 12,9% 5,9% 177,9 4,5 8,8% 41,8%
Apple AAPL $188,59 $11,51 $13,11 $14,24 926,9 1,6% 16,4 36,9% 18,0% 228,6 3,4 31,0% 11,2%
Facebook FB $186,99 $8,58 $10,34 $12,57 541,5 0,0% 21,8 23,8% 23,7% 40,7 12,2 57,1% 21,0%
Netflix NFLX $326,46 $3,32 $5,21 $7,84 141,9 0,0% 98,2 17,9% 9,9% 11,7 12,5 7,8% 53,6%
Snap Inc SNAP $11,04 -$0,64 -$0,51 -$0,20 13,9 0,0% neg neg neg 0,8 14,6 neg nvt
Spotify SPOT $156,77 -$1,76 -$0,63 $0,48 23,3 0,0% neg neg neg 4,8 4,7 neg nvt
Twitter TWTR $32,75 $0,70 $0,86 $0,94 24,6 0,0% 46,6 neg neg 2,4 9,0 17,6% 15,9%

Legenda: ticker symbool voor het aandeel op de Amerikaanse beurs wpa winst per aandeel (taxatie)
BW beurswaarde, in miljard dollar div% dividendrendement KW koers-winstverhouding (taxatie 2018)
ROE rendement op het eigen vermogen (2017) ROIC rendement op het geiïnvesteerde kapitaal (2017)
Omzet jaaromzet in miljard dollar (2017) EV/Tot rev verhouding tussen de ondernemingswaarde en de omzet

ebitda marge operationeel resultaat (ebitda) ten opzichte van de omzet (2017) groei wpa verwachte jaarlijkse groei van de winst per aandeel tot 2020 (Bron: Bloomberg)

Wat is nu de beste keuze in deze bijzonder dynamische sector? Internetreus Alphabet groeit al jaren met dubbele cijfers en is niet duur, Facebook is geweldig winstgevend en lijkt bij de huidige koers ook een prima belegging, maar hardwarefabrikant Apple is misschien wel het aantrekkelijkste internetaandeel voor de komende jaren. Wat na het klappen van de internetbubbel na 2000 weinigen voor mogelijk hielden, is nu een feit: de internetsector begint aantrekkelijk te worden voor ouderwetse waardebeleggers.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap