VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De grootste technologiebeursgang in jaren vindt deze maand plaats in Hongkong. Smartphonemaker Xiaomi gaat naar de beurs met een waardering van 54 miljard dollar. Op basis van de smartphone-omzet is deze waardering niet te rechtvaardigen. Het zal moeten komen uit de aanvullende diensten.

Deze beursgang wordt vergeleken met die van Alibaba, de grootste technologiebeursgang ooit. Die is voor beleggers die er op tijd bij waren goed uitgepakt. Het aandeel is nu bijna twee keer zoveel waard. Bij de beursgang en de waardering van Xiaomi zijn echter wel wat vraagtekens te plaatsen.

6 dingen om te weten over deze beursgang en Xiaomi.

1. Xiaomi is een hardwarebedrijf
Het bedrijf wordt ook wel het ‘Apple van China’ genoemd. Het is de vierde smartphoneproducent ter wereld. Vorig jaar verkocht Xiaomi 92 miljoen smartphones. In China en India was het in het eerste kwartaal de marktleider. Daarmee is het een belangrijke concurrent van Apple en Samsung, hoewel de telefoons aanzienlijk goedkoper zijn. De marges op hardware aan de onderkant van de markt zijn niet zo groot. Bovendien is de consument grillig en is er in het goedkope segment veel keuze. In 2016 had het bedrijf bijvoorbeeld te maken met stagnerende verkopen, waarna de verkoop vorig jaar wel weer sterk aantrok.

2. Xiaomi is ook een soort investeringsfonds
Het bedrijf heeft in meer dan tweehonderd bedrijfjes geïnvesteerd die aanpalende producten en diensten ontwikkelen. Hierdoor verkoopt Xiaomi bijvoorbeeld ook smartwatches, slimme televisies en een elektrische scooter. Het bedrijf probeert zo een soort ecosysteem te creëren. In 2017 waren deze investeringen goed voor een boekwinst van omgerekend 762 miljoen euro.

3. Snelle groei, maar ook verliezen
Xiaomi is ongetwijfeld een snel groeiend bedrijf. Het is in de zeven jaar sinds de oprichting gegroeid naar circa 112 miljard yuan omzet (13,5 miljard euro). Het eerste kwartaal van 2018 was de groei op jaarbasis 86 procent. Maar het bedrijf is nog wel verlieslatend. Het kwartaalverlies bedroeg omgerekend ruim 800 miljoen euro.

4. Atypische belofte winstmarges
Xiaomi ‘belooft’ in het prospectus aan aandeelhouders dat de netto winstmarge op de hardware die het verkoopt nooit meer dan 5 procent zal zijn. Stijgt deze er wel boven, dan geeft het bedrijf het surplus terug aan zijn klanten. Voor een bedrijf dat meer dan twee derde van de inkomsten uit hardware haalt is dat een vreemde belofte. Xiaomi ziet de hardware echter vooral als een middel om zichzelf toegang te verschaffen tot gebruikers. Vervolgens moet deze aandacht met online diensten worden omgezet in inkomsten.

5. De online diensten moeten de grote winsten gaan brengen
‘Internet services’, zoals Xiaomi het noemt, leverden in het eerste kwartaal echter nog geen 10 procent van de omzet op. In de praktijk gaat het hierbij nog om advertenties en spelletjes. Hier zit de grootste onzekerheid als het gaat om de waardering. Zelfs al verdrievoudigt de smartphone-omzet nog eens, met 5 procent winstmarge blijft krap 1 miljard euro nettowinst over. Het bedrijf moet dus laten zien dat het een grote speler wordt als het gaat om internetdiensten.

6. De beursgenoteerde holding is geen eigenaar van de werkmaatschappijen
Buitenlandse investeringen zijn in China sterk gereguleerd. Voor grote delen van de activiteiten van Xiaomi is meer dan 50 procent buitenlands eigendom niet toegestaan. Daarom is de beursgenoteerde holding niet de eigenaar van de werkmaatschappijen. Tussen de holding en de werkmaatschappijen, die eigendom blijven van de oprichters, is afgesproken dat de laatsten een vergoeding gaan betalen die gelijk is aan honderd procent van de winst.

Verschillende andere beursgenoteerde Chinese bedrijven zoals Alibaba en Tencent hebben vergelijkbare constructies. In contracten worden de afspraken minutieus vastgelegd. Maar het blijft zo dat een afspraak over een managementvergoeding natuurlijk iets heel anders is dan het juridisch eigendom van een werkmaatschappij. Over de risico’s van deze constructies bestaat dan ook behoorlijk wat twijfel.