VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 juli 2018

Air France-KLM: goede maand juni, maar blijft achter bij concurrentie

Air France-KLM: goede maand juni, maar blijft achter bij concurrentie
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Goede vervoerscijfers voor de maand juni gaven het aandeel Air France-KLM deze week een impuls. Dat kan echter niet verbloemen dat de groei van de vervoerscijfers op de lange termijn relatief zwak is. Het aandeel presteert ook navenant.

In juni nam het verkeer (gemeten in reizigerskilometers) bij de luchtvaartmaatschappij ten opzichte van vorig jaar met 4,5 procent toe. Dit was meer dan verwacht en werd op de beurs positief ontvangen. Het aandeel schoot ruim 8 procent omhoog.

Die goede dag voor het aandeel kan niet verhullen dat het bedrijf nog steeds in een al lange tijd slepende crisis zit met stakingen en een vacature voor de rol van bestuursvoorzitter. Maandag werd het hoofd van de Parijse metro, Catherine Guillouard, genoemd als mogelijke opvolger van Jean-Marc Janaillac die in mei zijn vertrek aankondigde nadat het personeel een loonakkoord had afgewezen.

Het aandeel zit al het hele jaar in een glijvlucht. Sinds begin januari is het meer dan gehalveerd. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de oplopende olieprijs. Hoewel ook andere Europese luchtvaartaandelen hier last van hebben, presteren hun aandelen minder slecht. Het aandeel Lufthansa is dit jaar circa een derde gezakt. Dat van IAG, de eigenaar van British Airways en Iberia, staat enkele procenten hoger.

Maar los van het huidige tumult is duidelijk dat de Frans-Nederlandse combinatie op de lange termijn minder goed presteert dan de concurrentie. Sinds 2014 zijn Lufthansa en IAG op jaarbasis 7 à 8 procent per jaar gegroeid. Air France-KLM groeide in deze periode nog geen 3 procent per jaar. Ook dit jaar tot nu toe groeien zowel Lufthansa als IAG aanzienlijk harder.

Groei van reizigerskilometers bij Air France-KLM blijft relatief laag

 Groei op jaarbasis

Air France-KLM

Lufthansa

IAG

2014-2017 (gemiddeld)

2,7%

6,8%

7,7%

2018 tot nu toe

2,7%

9,2%

6,9%


Er zijn verschillende verklaringen voor het feit dat Air France-KLM minder goed presteert dan de rest van de sector, van de terroristische aanslagen in Frankrijk tot de vele stakingen bij het bedrijf. Andere luchtvaartmaatschappijen hebben overigens ook te maken met tegenslagen.


Lufthansa worstelt bijvoorbeeld met zijn prijsvechter. Na de crash van een vliegtuig van Germanwings in 2015, werd de ombouw van deze dochter tot Eurowings versneld. Dit bedrijf heeft echter veel last van operationele problemen en vertragingen door een ambitieus groeiplan.

Toen topman Janaillac in mei opstapte bij Air France-KLM, werd dit door analisten unaniem negatief ontvangen. Het bedrijf heeft dringend behoefte aan een duidelijke strategie en zou de gunstige economische omstandigheden moeten gebruiken om zich voor te bereiden op minder goede tijden. Voor aandeelhouders is te hopen dat er snel een nieuwe bestuursvoorzitter wordt gevonden die een einde kan maken aan de huidige periode van onzekerheid.

Het aandeel Air France-KLM is de laatste jaren geen hoogvlieger. De waardering lijkt op slechts 6 keer de winst die door analisten (bron: Bloomberg) voor 2018 wordt verwacht zeer laag, en de winst zou de komende jaren nog stevig groeien ook. Maar de winst die deze luchtvaartmaatschappij maakt is vooral een papieren kwestie, de vrije kasstroom is al jaren minimaal. Het bedrijf keerde in 2008 voor het laatst dividend uit.


Gerelateerde artikelen

Alibaba is goed voor de grootste shortpositie wereldwijd
Alibaba is goed voor de grootste shortpositie wereldwijd
30-08-2018

Het is niet alleen het geplaagde Tesla waar veel beleggers short op gaan, o…

Lees verder

groei internet technology
‘Lotus Bakeries: een steeds gezondere belegging’
‘Lotus Bakeries: een steeds gezondere belegging’
29-08-2018

De Belgische koekjesfabrikant Lotus Bakeries is het bedrijf achter merken a…

Lees verder

groei voedingsmiddelen Lotus
Drie risico’s die het groeimodel van Basic-Fit kunnen bedreigen
Amerikaanse small caps doen het goed in 2018, net als de economie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}