VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelen van producenten van voedingsmiddelen zijn over het algemeen stabiele en goede dividendbetalers die gestaag groeien. Het zijn aandelen met een ‘defensief karakter’, die op de lange duur vaak voor een prima rendement zorgen, vooral omdat zij in neergaande markten relatief goed blijven liggen. Bekende voorbeelden in deze categorie zijn Nestlé, Heineken, Unilever en Coca-Cola. Minder bekend bij beleggers is het Amerikaanse General Mills.

General Mills uit Minneapolis (ticker op de beurs van New York: GIS) is de eigenaar van meer dan 100 Amerikaanse A-merken, waaronder Betty Crocker, Pillsbury, Bugles en Cheerios. In Nederland en België is het bedrijf niet of nauwelijks bekend, maar General Mills is na Kellogg de grootste producent van ontbijtgranen in de VS. Het bedrijf is ook de eigenaar van consumptie-ijs fabrikant Häagen-Dazs, maar heeft de licentie voor de Amerikaanse markt verkocht aan Nestlé.

De aandelen General Mills zijn dit jaar op de beurs met bijna een kwart in waarde gedaald als gevolg van tegenvallende kwartaalcijfers, vooral die van het derde kwartaal van het gebroken boekjaar die in maart bekend werden gemaakt. Hogere transportkosten en negatieve valutaverschillen drukten toen op de winstmarges. Ook de overname van diervoedingsproducent Blue Buffalo in april viel niet goed bij beleggers. Blue Buffalo kostte 8 miljard dollar. En hoewel de markt voor honden- en kattenbrokken snel groeit, vond menig analist de overnameprijs van 25 keer het bedrijfsresultaat wat hoog.

Het vierde kwartaal zag er echter beter uit. De organische omzetgroei was weer positief en het bedrijf liet weten dat het in 2019 mede dankzij de diervoeding een omzetgroei verwacht tussen 9 en 10 procent en dat de operationele winst met 6 tot 9 procent zal toenemen. Het overgenomen Blue Buffalo maakte in het afgelopen jaar nog geen 200 miljoen dollar nettowinst, maar de opname in het sterke distributieapparaat van General Mills kan de winstgevendheid sterk verbeteren.

Analisten lijken dat nu ook te zien en worden langzaam positiever, hoewel de meesten (bron: Bloomberg) nog een neutraal of ‘houden’ advies hanteren. Op minder dan 15 keer de winst die voor volgend jaar wordt verwacht en met een dividendrendement van 4,4 procent is General Mills in ieder geval een stuk goedkoper dan aandelen als Nestlé, Heineken of Unilever.