VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar zoals (bijna) gebruikelijk, veel beter gepresteerd dan verwacht. Naast de meevallende operationele winst waren er ook gunstige ontwikkelingen bij de vele projecten en beleggingen die het bedrijf in portefeuille heeft. Alphabet blijkt ook een goede belegger.

De winst per aandeel zonder eenmalige zaken ging met bijna een derde omhoog naar 11,75 dollar, ruim 2 dollar meer dan verwacht. De omzet van Alphabet steeg met 26 procent naar 33 miljard dollar, vooral dankzij een goede advertentieverkoop bij de zoekmachine en YouTube en de groei van de clouddivisie. De miljardenboete die het bedrijf onlangs kreeg van de EU werd voorzichtigheidshalve alvast in de cijfers meegenomen, hoewel deze nog wel zal worden aangevochten. Overigens heeft Alphabet ruim 100 miljard dollar in kas, dus de boete (circa 5 miljard dollar) zal het bedrijf niet in problemen brengen.

En hoewel Google en YouTube de twee merken zijn waar Alphabet het meest bekend van is en waarmee nu ook het meest wordt verdiend, is er nog veel meer dat van dit aandeel een meer dan interessante belegging maakt.

Alphabet heeft een enorme portefeuille met wat zij zelf ‘other bets’ (andere gokjes) noemt, waar ook steeds meer uit begint te komen, zoals allerlei kunstmatige intelligentieoplossingen waaronder de zelfrijdende auto van Waymo, die waarschijnlijk nog dit jaar in Phoenix (Arizona) een taxidienst zal gaan rijden.

Het bedrijf heeft daarnaast via dochters Google Ventures (GV) en CapitalG (voorheen Google Capital) belangen in allerlei bedrijven, waaronder taxidienst Uber en kamerverhuurdienst Airbnb. De beleggingen staan sinds dit jaar op marktwaarde in de boeken. In het afgelopen kwartaal werden deze portefeuille 824 miljoen dollar meer waard, wat neerkomt op 1,17 dollar per aandeel.

Er wordt regelmatig een mooie klapper gemaakt: in het afgelopen kwartaal werd bijvoorbeeld het bedrijf Glassdoor voor 1,2 miljard dollar verkocht aan het Japanse Recruit Holdings. Het bedrijf DocuSign, gespecialiseerd in elektronische handtekeningen, ging in april met succes naar de Nasdaq (ticker DOCU), waar het snel in prijs verdubbelde en nu 8,7 miljard dollar waard is. Google Ventures heeft nog altijd 0,93 procent van de aandelen DocuSign, een postje dat nu 80 miljoen dollar waard is.

Alphabet groeit al jaren met dubbele cijfers. Het aandeel (ticker GOOG) is een van de beste beleggingen geweest van deze eeuw. De overgang van internetgebruik via desktopcomputers naar mobiele apparaten is tamelijk soepel gemaakt. Het heeft een kleine daling van de ‘omzet per click’ met zich meegebracht, maar het totale aantal clicks groeit dusdanig dat dit ruimschoots wordt gecompenseerd. Het bedrijf biedt bijna al zijn diensten gratis aan, maar verdient er via advertentie-inkomsten toch goed aan.

De 'other bets' maken het aandeel Alphabet nog interessanter, blijkt dit jaar uit de kwartaalcijfers. Het aandeel is op 28 keer de winst die voor dit jaar wordt verwacht misschien niet het goedkoopste, maar de winst per aandeel zal bij Alphabet de komende jaren met minstens 20 procent per jaar blijven oplopen, zo is de verwachting.