VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beurzen zijn in de ban van Turkije. De Turkse lira daalt sterk en economen waarschuwen voor een economische crisis in Turkije die in de rest van Europa ook zijn sporen zal nalaten. Wat betekent de val van de lira voor de AEX en voor beleggers in Nederland? Enkele feiten en meningen naast elkaar.

Onder de bedrijven lijken de banken die leningen in Turkije hebben uitstaan het meest kwetsbaar, en dat zijn dan ook de aandelen die de grootste klappen krijgen. Binnen de AEX is ING de gebeten hond. Het aandeel verloor maandag op het dieptepunt even meer dan 4 procent maar krabbelde daarna wel weer wat op.

Van alle leningen die ING wereldwijd heeft uitstaan zit 2,3 procent in Turkije. Dat zal de bank niet omver trekken. Bij de huidige koers is het aandeel ING minder dan 9 keer de winst waard die voor dit jaar wordt verwacht en is het dividendrendement 5,7 procent.

De val van de lira werd maandagochtend iets afgeremd door een pakket noodmaatregelen van de centrale bank van het land die er vooral op gericht zijn de liquiditeit te waarborgen. De markt had echter gehoopt op een renteverhoging, die lijkt er vooralsnog niet te komen. Het is dus de vraag of deze maatregelen de val van de lira kunnen stoppen. Maandag daalde de lira even naar een niveau van 8 lira per euro, later stabiliseerde de koers rond 7,75 lira per euro. De Turkse munt is in een week tijd zo’n 30 procent in waarde gedaald. Begin juli gingen er nog 5,3 lira in een euro.

Volgens analisten van de Rabobank zijn de maatregelen van de centrale bank volstrekt onvoldoende, bericht de Telegraaf. De bank wijst daarbij op de beperkte mate van onafhankelijkheid van dit instituut in Turkije, waardoor de maatregelen weinig gewicht in de schaal leggen.

Het Turkse staatshoofd Erdogan is volgens de Rabobank de facto ook de baas van de centrale bank, wat een doortastend ingrijpen waarschijnlijk in de weg staat. Diezelfde Erdogan heeft het bovendien ook nog aan de stok met Donald Trump, wat de economie alleen maar meer schade lijkt te berokkenen. Trump kondigde aan dat hij de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije wil verdubbelen naar 50 en 20 procent. Dit zou een grote klap zijn voor de Turkse economie en is ook geen goed nieuws voor de wereldeconomie, meent Amerika-deskundige Willem Post.

Een neiging die bij sommige beleggers opkomt om nu (een tracker op) Turkse aandelen te kopen kan in het kader van de oude beurswijsheid ‘don’t catch a falling knife’ misschien beter nog even onderdrukt worden. Het sterk gedaalde ING lijkt nu een veiliger keus.