VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is niet alleen het geplaagde Tesla waar veel beleggers short op gaan, ook de meest succesvolle technologiebedrijven van deze eeuw worden op grote schaal verkocht door beleggers die speculeren op koersdalingen. De shortpositie in Alibaba is de allergrootste.

Dat blijkt uit gegevens die Bloomberg deze week naar buiten bracht. Short-posities tegen de grootste vijf technologiebedrijven (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google-moeder Alphabet, als groep ook bekend onder het acroniem FAANG) zijn in het voorbije jaar 42 procent groter geworden en bedragen nu 37 miljard dollar. Amazon vormt met 10 miljard dollar de grootste gezamenlijke short-positie, bijna net zoveel als de shortpositie in Tesla. Procentueel is het pessimisme over Tesla echter veel groter, daarvan is de shortpositie bijna 20 procent van de beurswaarde, terwijl dat bij de vijf FAANG-aandelen maar net 1 procent is.

Short gaan doe je door aandelen te verkopen zonder ze te bezitten, zodat het winst oplevert als de koers daalt. De aandelen moeten ooit worden teruggekocht, dus als ze duurder worden zit de short-speculant met een verlies. Het risico is groot: met short gaan is het potentiele verlies groter dan met gewoon beleggen in aandelen, omdat koersstijgingen in theorie onbeperkt zijn. Koersdalingen houden bij aandelen (gelukkig) altijd op bij nul.

De shortpositie in het Chinese internetbedrijf Alibaba is met 18,6 miljard dollar volgens Bloomberg de allergrootste. Het komt neer op 4 procent van het bedrag van 460 miljard dollar dat Alibaba (ticker BABA) op de Amerikaanse beurs waard is.

Alibaba is een bedrijf dat wel vaker records breekt. De beursgang in 2014 was de grootste aller tijden. Het bedrijf was direct vier keer zoveel waard als het Amerikaanse eBay, dat al bijna 20 jaar bestond.

Alibaba lijkt een beetje op eBay, het internetbedrijf van het eerste uur dat naast marktplaatsen ook diensten verleent aan ondernemingen die op internet verkopen, zoals de afhandeling, beveiliging en fraudebestrijding. eBay (ticker EBAY) heeft de extreem hoge groeiverwachtingen die de wereld tijdens de (eerste!) internethype had gewoon waargemaakt: sinds 2004 steeg de jaaromzet van net 3 miljard dollar naar ruim 10 miljard. De laatste jaren begint de groei bij de marktplaatsen echter wat te haperen. Hierdoor is het aandeel duidelijk achtergebleven bij de rest van de markt.

Het is de verwachting van analisten dat Alibaba zijn sterke groei nog wel een aantal jaren zal vasthouden. Alibaba is nu nog voornamelijk in China actief met (daar) bekende marktplaatsen als Tmall en Taobao, waar de groei fenomenaal is geweest. De rest van de wereld wordt aangeboord met de website AliExpress.com. Europa en Amerika beginnen Alibaba te ontdekken, en het lijkt een kwestie van tijd voordat AliExpress hier net zo’n begrip is als eBay of bol.com. Ook de beursnotering in New York heeft daarbij geholpen. Het aandeel is gezien de groeiverwachtingen niet overdreven duur: bij de huidige koers betalen beleggers ongeveer 24 keer de verwachte winst per aandeel voor 2020. Alibaba is duurder dan eBay, maar groeit veel sneller.

Grote shortposities kunnen ook voor grote koersfluctuaties zorgen. Bij onverwacht goed nieuws moeten shortposities soms op last van de bank gesloten worden omdat er onvoldoende dekking is. Dan moet er tegen elke prijs gekocht worden. De koerssprong die daarbij dan plaats kan vinden wordt ook wel de short squeeze genoemd, omdat de shorts eruit worden gedrukt.