VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De belangrijkste indexbouwers van de wereld, Standard & Poor’s en MSCI, halen hun belangrijkste sectorindeling overhoop. Dit kan ook gevolgen hebben voor uw beleggingsportefeuille, zeker als die in trackers of sectorfondsen belegd is.

Het Amerikaanse beleggingsblad Barron’s opent deze week met het nieuws dat Alphabet en Facebook uit de technologiesector zullen vallen omdat S&P en MSCI de systematiek veranderen waarmee zij aandelen van bedrijven indelen in sectoren, subsectoren en deelsectoren van die subsectoren. Deze systematiek, het Global Industry Classification System (‘GICS’), wordt door professionele beleggers over de hele wereld gebruikt om aandelenportefeuilles mee te bouwen.

Door de veranderingen, die overigens eind vorig jaar al waren aangekondigd verhuizen nogal wat bedrijven naar een andere sector. Sectorfondsen en sectorspecialisten bij institutionele beleggers zullen hun portefeuilles moeten aanpassen.

De belangrijkste verandering is dat van de 11 hoofdsectoren de sector Telecommunicatie verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt een veel grotere sector Communicatie waar de telecombedrijven volledig in op zullen gaan, maar waarin ook bedrijven komen die voorheen onder de (sub)sectoren Consumentenproducten, Technologie, Media of Internet vielen.

De indexmakers sluiten daarmee aan bij de trend die al eerder ook hier werd gesignaleerd, dat telecommunicatie, internet, muziek, film en televisie steeds meer met elkaar verweven raken en allemaal via dezelfde kabel of mobiele telefoon geconsumeerd kunnen worden.

Door deze aanpassingen zullen honderden aandelen in een andere sector terecht komen. Grote (nu nog) technologiebedrijven als Alphabet, Facebook en Twitter verhuizen naar de nieuwe sector Communicatie.

Het zal erop neerkomen dat de sector Technologie 23 procent kleiner wordt en veel sterker gericht zal zijn op zaken zoals halfgeleiders, apparatuur en software. In de sector Consumentenproducten blijft het gigantische Amazon achter, terwijl Walt Disney en kabelaar Comcast ook naar Communicatie verhuizen. Disney kocht recent 21st Century Fox, Comcast probeert Sky in te lijven.

Standard & Poor’s zal de indexwijzigingen al op 21 september doorvoeren, MSCI doet dat begin december pas. De beheerders van populaire index-ETF’s in technologie zullen in de nacht van 20 op 21 september grote orders moeten inleggen. Bedrijven die naar Communicatie gaan zullen verkocht moeten worden, de opbrengst zal snel moeten worden herbelegd in de achterblijvende portefeuille.

Eenvoudig de collega’s van een Communicatie-tracker bellen is geen optie, die fondsen zijn meestal veel kleiner. Voor beleggers liggen hier wel kansen: aandelen die een tik krijgen doordat ze als gevolg van een indexwijzigingen tijdelijk gedumpt worden, doen het in de maanden daarna vaak beter dan de markt. Rond 21 september dus even goed naar de koersbewegingen kijken.