VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Er zijn grote verschillen in rendementen die dit jaar op aandelenbeurzen wereldwijd werden behaald. Op de Amerikaanse markten wordt het ene na het andere record gebroken en gaat de waarde van bedrijven als Apple en Amazon door de ‘magische grens’ van 1000 miljard dollar. Europa kwakkelde de hete zomer door en is nu weer terug bij af, opkomende markten deden het dit jaar tot nu toe zelfs uitgesproken slecht. Hoe lang gaat dit nog zo door?

Het Chinese bedrijf Geely, eigenaar van autofabrikant Volvo, heeft de beursgang van dat bedrijf voorlopig afgeblazen. Geely was van plan Volvo nog dit jaar naar de beurs brengen, maar de aandelenmarkten zijn te volatiel vanwege het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

Nieuwe importtarieven kunnen de verkoop en productieketen van Volvo raken. Het Zweedse bedrijf heeft de productie van de XC60 al van China naar Zweden verhuisd om hogere importheffingen te ontwijken. Uiteindelijk zal Volvo wel naar de beurs komen, zegt topman Hakan Samuelsson deze week in de media, maar dit lijkt niet het juiste moment.

Het zijn dit soort dramatische krantenkoppen die de positieve factoren in opkomende markten overschaduwen, schrijft NN Investment Partners (NN IP) deze week. Volgens de belegger van NN Group blijft de fundamentele groei in opkomende markten op het totale niveau redelijk, hoewel er grote verschillen zijn tussen de winnaars en de verliezers.

NN IP constateert dat de gewogen gemiddelde BBP-groei in opkomende markten vertraagt ten opzichte van de piek van het eerste kwartaal van 2018, maar slechts in bescheiden mate. NN IP voorspelt een groei in 2019 van 4,8 procent, vergeleken met 5,2 procent dit jaar.

Wel wordt duidelijker zichtbaar dat landen met weinig macro-economische onevenwichtigheden en een effectieve economische beleidsmix het beter doen dan landen met grote onevenwichtigheden en autoriteiten die hun beleid niet kunnen of willen aanpassen aan de nieuwe uitdagende omgeving. Turkije is bij die laatste groep natuurlijk het opkomende land dat het eerst te binnen schiet.

Maarten-Jan Bakkum, Senior Emerging Markets Strategist bij NN Investment Partners zegt daarover:

“Het grootste deel van opkomend Azië verkeert in relatief goede vorm. Een escalerend handelsconflict tussen China en de VS kan aanzienlijke gevolgen hebben voor niet-Chinese exporteurs in de regio. De binnenlandse economieën zouden dit potentiële negatieve effect echter deels moeten kunnen compenseren.

China zelf is begonnen met een nieuwe ronde van economische stimulering, terwijl India slechts in beperkte mate kwetsbaar is voor mondiale handelsproblemen. Dat komt omdat de economie van India relatief gesloten is en het land gestart is met een nieuwe kredietcyclus, die de groei normaliter zal stimuleren.

Buiten Azië zijn er andere landen met behoorlijke macro-economische fundamentals, die niet persé veel hoeven te vertragen. Chili en zelfs Mexico zijn goede voorbeelden, terwijl Rusland profiteert van de stijgende olieprijs.

De groeiproblemen zijn geconcentreerd in landen met fundamentele problemen, waar de recente onrust op de markt het meest pijnlijk is geweest. Het is bijvoorbeeld hoogst onwaarschijnlijk dat Turkije een diepe recessie kan vermijden. En de economie in Argentinië is al gaan krimpen, nadat de regering gedwongen was om het beleid aan te scherpen.”

Het is volgens partijen als Geely dus geen moment om te verkopen. Wellicht is het meer een moment om te kopen.

Breed gespreide en voordelige trackers van opkomende marktenindices, zoals deze van Vanguard of deze van iShares zijn sinds eind januari met 15 tot 20 procent gedaald. China, Taiwan, India en Zuid-Korea maken meer dan de helft van deze fondsen uit, het gewicht van probleemlanden Turkije en Argentinië is verwaarloosbaar.