VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Deze week is het Britse Aston Martin Lagonda voor 19 pond per aandeel naar de beurs van Londen gekomen. Dat was onderin de vooraf gegeven koersrange van 17,50 tot 22,50 pond. Toch lijkt het aandeel nog vrij duur.

Dat was onderin de vooraf gegeven koersrange van 17,50 tot 22,50 pond. Toch lijkt het aandeel nog vrij duur.

De torenhoge waardering maakt duidelijk dat beleggers luxe sportauto’s als iets totaal anders zien dan gewone luxe auto’s, maar het is de vraag of dat helemaal terecht is. Het bedrijf was bij de beursgang omgerekend bijna 5 miljard euro waard. Dat is in vrijwel alle opzichten een enorm bedrag.

In 2017 boekte Aston Martin namelijk slechts 77 miljoen pond nettowinst op 876 miljoen pond omzet. Dat betekent dat beleggers bijna vijf keer de omzet en meer dan vijftig keer de winst betalen.

Dat is een totaal andere waardering dan die van gewone autofabrikanten. Het aandeel BMW bijvoorbeeld noteert op ruim een half keer de omzet, het aandeel van Mercedes-eigenaar Daimler is op ruim 0,4 keer nog goedkoper. De koerswinstverhouding ligt voor beide aandelen rond de 6 à 7.

Dit ligt anders voor Ferrari, een andere luxe-autobouwer. Deze heeft met 6,5 keer de omzet en 41 keer de winst een duidelijk hogere waardering. De markt maakt dus een duidelijk onderscheid tussen gewone luxe-auto’s, zoals BMW en Mercedes die maken, en sportauto’s. 

 Automerken

Aston Martin Lagonda *

Ferrari *

BMW *

Omzet (mln)

876

3.417

98.678

Nettowinst (mln)

76,8

535

8.620

Marktwaarde (mld)

4,3

22,2

51,2

Koers/omzet

4,9

6,5

0,5

Koers/nettowinst

56

41

6

* Aston Martin in Britse pond, Ferrari en BMW in euro

Winstmarges zijn vaak hoger op exclusieve auto’s, maar ook de sterke groei die de sportautomerken zouden kunnen doormaken speelt een rol. Aston Martin noemt in zijn prospectus als drijvende kracht de groei van het aantal superrijken, ook wel ‘high net worth individuals’, vooral in opkomende markten.

Behalve dat er meer rijken komen, zou ook het aantal jonge rijken sterk groeien. Dit is een doelgroep met interesse in dure sportwagens. Ook zouden steeds meer oudere vermogenden zich een jeugdige leefstijl en een bijpassend consumptiepatroon aanmeten. Dit allemaal getuige het prospectus.

De groei was bij Aston Martin het jaar voor de beursgang dan ook indrukwekkend. De omzet groeide in 2017 met 47 procent. Door onder meer de uitbouw van het dealernetwerk van 160 naar 200 moet de komende jaren verder worden gegroeid.

Toch is de vraag of dat een koers-winstverhouding rechtvaardigt die bijna 10 keer zo hoog is als die van de gewone autofabrikanten. De nettowinstmarge van Aston Martin is met bijna 9 procent bijvoorbeeld even groot als die van BMW. Bij Ferrari ligt deze marge op 15 procent.

Er is wellicht wat ruimte voor hogere marges als het volume bij Aston Martin toeneemt, maar dat de winstmarge zou kunnen groeien naar tientallen procenten lijkt niet waarschijnlijk. Directe concurrent Ferrari is een maatje groter maar komt ook niet in de buurt van de 20.

Alleen beleggers die geloven dat Aston Martin heel sterk gaat profiteren van de groei van het aantal superrijken in vooral Azië zouden deze aandelen moeten kopen. De beursgang maakt duidelijk dat er wel degelijk beleggers waren die daar inderdaad in geloven. De (binnen de koersrange) lage introductieprijs en de sterke koersdaling op de eerste handelsdag zeggen echter dat dit er ook weer niet zo heel veel zijn.