VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dat de Amerikaanse economie in veel opzichten dynamischer is dan de Europese, is voor beleggers als u waarschijnlijk geen groot nieuws. Maar toen in de paar dagen voordat deze Effect naar de drukker ging voor een slordige 50 miljard dollar aan deals gesloten werd, was het zelfs voor Amerikaanse begrippen een drukke week.

Mijnbouwer Barrick Gold kocht voor 6 miljard dollar Randgold Resources, modehuis Michael Kors legde 2 miljard op tafel voor Versace en SiriusXM kocht voor 3,5 miljard de streaming muziekdienst Pandora. Lage rente, hoge aandelenprijzen en zelfverzekerde bestuurders zorgden ervoor dat er dit jaar wereldwijd al voor 3.240 miljard dollar aan fusies en overnames heeft plaatsgevonden, zo’n 40 procent meer dan vorig jaar rond deze tijd en ook al meer dan in het vorige recordjaar, 2007. Merger mania, want de meeste actie heeft een Amerikaans tintje. Zo was de grootste deal van de afgelopen maand de aankoop van het Britse mediabedrijf Sky door Comcast voor zo’n 40 miljard dollar. De Amerikaanse kabelmaatschappij troefde daarmee 21st Century Fox af, dat zelf op het punt staat te worden ingelijfd door Walt Disney. De mediasector is momenteel de meest dynamische van allemaal.

Niet voor niets besloten de grote indexmakers deze maand dat de telecombedrijven, kabelmaatschappijen en mediahuizen voortaan voortaan tot één supersector moeten worden gerekend: communicatiediensten. Dat betekent dat KPN voortaan in dezelfde sector zit als walt Disney  Facebook en Netflix. Logisch, want consumenten nemen tegenwoordig televisie, internet en telefonie steeds vaker bij dezelfde partij af. Amerikaanse bedrijven zoeken elkaar daarom nu op. Europa loopt achter, hoewel KPN op bescheiden schaal nu ook exclusieve televisie-‘content’ laat ontwikkelen. Voor beleggers biedt merger mania kansen, maar risico’s zijn er natuurlijk ook. Comcast verloor 6 procent toen duidelijk werd dat het de slag om Sky gewonnen had. Verliezer Disney won juist 2 procent. Iedereen in de nieuwe supersector wil de volgende Netflix hebben, maar de goede belegger ziet dat niet elke prijs gerechtvaardigd is.


Dit is een column van Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters.