VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel Leaseplan zou nog dit jaar een notering aan het Damrak krijgen, maar het bedrijf blies de beursgang deze week ook weer af. De specialist in autolease is op jaarbasis goed voor een omzet van bijna 9,4 miljard euro (in 2017), waarover een nettowinst van ruim een half miljard euro werd behaald. Daarmee zou Leaseplan een duidelijke kandidaat voor opname in de AEX zijn geweest.

In aanloop naar de voorgenomen beursgang presenteerde Leaseplan zichzelf vooral als een innovatieve speler die de tweedehands automarkt gaat verstoren met dochter Carnext.com. Dit terwijl het bedrijf ook een bewezen degelijke en stabiele bron van inkomsten heeft: de autolease.

Leaseplan bestaat al meer dan vijftig jaar en is naar eigen zeggen altijd winstgevend geweest. Het verdienmodel is voor een deel vergelijkbaar met dat van een bank. Aan de ene kant gaan klanten van Leaseplan lange termijnverplichtingen aan met de bijbehorende kasstromen. Aan de andere kant trekt Leaseplan goedkoper, korter lopende financiering aan. Hierop maakt het bedrijf een rentemarge, door kredietbeoordelaar Moody's in 2017 geraamd op circa 2,1 procent.

Het is dan ook niet voor niets dat het bedrijf al sinds 1993 een bankvergunning heeft. Sinds 2010 heeft het ook een internetspaarbank gericht op particulieren. Zij krijgen nu 0,35 procent rente op een internetspaarrekening.

In de aankondiging van de beursgang wordt naar de bank echter maar een keer of zes verwezen. Dit in tegenstelling tot Carnext.com, waaraan meer dan vijftig keer wordt gerefereerd.

Carnext.com is het platform voor de verkoop van tweedehands auto's dat Leaseplan medio vorig jaar heeft gelanceerd. Via dit platform biedt het online auto's aan die uit de lease zijn gelopen. Daarnaast staan er auto's van andere partijen op.

Leaseplan ziet in Carnext een belangrijke bron van toekomstige waardecreatie. Het bedrijf stelt dat de nieuwe tak op de middellange termijn al minstens 90 miljoen euro aan de nettowinst zal kunnen bijdragen. Dit moet gaan oplopen naar zelfs honderden miljoenen euro per jaar. In 2017 maakte Leaseplan ruim een half miljard euro nettowinst, dus dit gaat om een groot potentieel voor groei.

Het onderscheidende van Carnext is dat het relatief nieuwe auto's verkoopt van Leaseplan zelf. Het bedrijf heeft daardoor volledig inzicht in de onderhoudsgeschiedenis wat een bepaalde mate van vertrouwen zal wekken bij de consument. Daarnaast zit er een grote naam achter.

Maar Leaseplan is uiteraard niet de enige, laat staan de eerste, die de tweedehands automarkt wil verstoren via internet. Al begin deze eeuw probeerde ondernemer Richard Branson het met Virgin Cars. Hetzelfde gold voor Supermarktconcern Tesco in 2011. Beiden waren niet succesvol.

Internetbedrijven die op dit vlak wel succes hebben beperken zich doorgaans tot het doorgeven van informatie. Het Duitse Scout24 doet dit bijvoorbeeld op Autoscout24. Het bedrijf kwam deze zomer naar de beurs tegen een waardering van 3,2 miljard euro. Ook bredere handelssites zoals Marktplaats zijn belangrijke platformen voor de verkoop van tweedehands auto's. Amazon zou ook plannen hebben om in Europa auto's te gaan verkopen.

Gezien de voorgeschiedenis en het speelveld, lijkt het dus absoluut geen uitgemaakte zaak dat Leaseplan een grote speler kan worden op deze markt. Om nu alvast honderden miljoenen euro's extra nettowinst te prognosticeren lijkt op zo'n minst behoorlijk optimistisch.

Al met al is het opvallend dat Leaseplan in haar publicaties rond de voorgenomen beursgang zo de nadruk legde op een onderdeel van het bedrijf dat nog zo onzeker is. Helemaal in de wetenschap dat de traditionele activiteiten zeer omvangrijk zijn, behoorlijk goed draaien en ook goede vooruitzichten hebben. Maar dat zijn wel activiteiten sterk aan die van een bank doen denken. En banken zitten nog altijd wat in het verdomhoekje, daar wil Leaseplan begrijpelijkerwijs niet te dicht tegenaan schurken.