VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Duitse industrieconcern Siemens heeft een ‘memorandum of understanding’ gesloten met de Iraakse overheid voor de ontwikkeling van energiecentrales. Siemens streed om de megaorder vooral met General Electric, een bedrijf dat steeds meer op Siemens begin te lijken.

Het Irakese project vertegenwoordigt een waarde van zo'n 15 miljard dollar. Naast Siemens was ook het Amerikaanse General Electric (GE) in de race voor het project. GE had nadrukkelijk de steun van Amerikaanse autoriteiten. Die dreigden bij monde van Donald Trump zelfs met maatregelen tegen Irak als dat land met Siemens in zee zou gaan. Ook zou Irak door de VS de nodige wapens zijn beloofd.

Oliedollars en militaire uitgaven in overzeese oorlogen kunnen terugverdiend worden, de Amerikaanse president weet dat als geen ander. Trump dacht GE weer in de race te helpen door er even fijntjes op te wijzen dat er in Irak 7.000 Amerikanen zijn gesneuveld bij het verjagen van Saddam Hoessein. En voor wat hoort wat. Maar Siemens won de order toch.

De Duitsers beloofden betaalbare en betrouwbare stroom, hulp bij het bestrijden van corruptie en de bouw van scholen en ziekenhuizen. Blijkbaar zijn dat sterkere argumenten dan de dreigementen van Donald Trump.

Nergens lopen handelsbelangen en politieke overwegingen elkaar zo voor de voeten als in het Midden Oosten. Het olie-infuus dat de wereld nog niet kan missen maakt dat politici en bedrijven landen als Saoedi-Arabië, Iran en Irak het liefst te vriend houden, ondanks dat er daar nog wel eens een kritische journalist verdwijnt of vrouwen nauwelijks rechten hebben.

Zolang de wereld nog niet zonder olie uit het Midden Oosten kan zullen bedrijven als GE en Siemens er naar toe blijven trekken. De twee gaan bovendien steeds meer op elkaar lijken, nu de Amerikanen zich ook vooral gaan concentreren op energietechnologie. Qua omvang en waardering zijn er ook nog maar kleine verschillen.

In veel opzichten zijn er maar kleine verschillen tussen GE en Siemens:

Industriële concerns

General Electric

Siemens

Beurs

New York

Frankfurt

Koers

 $ 12,19

€ 103

Koers-winstverhouding (taxatie 2018)

13,8

14,3

Dividendrendement (taxatie 2018)

4,0%

3,8%

Aantal werknemers

313.000

376.000

Beurswaarde

$ 105,9 mrd

€ 87,4 mrd

Jaaromzet (taxatie 2018)

$ 120,6 mrd

€ 83,3 mrd

Beurswaarde/Omzet

1,14

1,05

EBITDA marge (taxatie 2018)

11,5%

12,5%

Bron: Bloomberg