VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een biotechnologiebedrijf zonder omzet met als belangrijkste product een vaccin voor een niet-dodelijke ziekte dat op z’n vroegst eind 2021 op de markt komt. De beursgang van het Oostenrijkse Themis lijkt een test hoeveel zin beleggers aan de Amsterdamse beurs nog hebben in risicovolle biotech-avonturen.

Themis wil bij de beursgang minstens 35 miljoen euro ophalen. Daarvoor verkoopt het 41 procent van de aandelen in het bedrijf dat zo een waardering van 85 miljoen euro krijgt. Als de prijs uitkomt aan de bovenkant van de nu ingeschatte bandbreedte loopt de waardering op tot 102 miljoen euro.

Themis is in 2009 opgericht en heeft sindsdien ruim 21 miljoen euro uitgegeven aan (vooral) de ontwikkeling van een vaccin voor het chikungunyavirus. Chikungunya is een infectieziekte, overgebracht door muggen, die leidt tot hoge koorts en spierpijn.

Voor deze aandoening bestaat nog geen vaccin en volgens het bedrijf zelf is niemand anders zo vergevorderd met de ontwikkeling daarvan als Themis. Hoewel het geen levensbedreigende ziekte is, zou een vaccin in 2035 een half miljard per jaar aan inkomsten moeten opleveren.

Zo ver is het echter nog lang niet. In een zogenaamde fase 2-studie onder 500 proefpersonen heeft Themis weliswaar aangetoond dat zijn vaccin mensen immuun kan maken voor de ziekte, maar nu moet het hetzelfde gaan doen in een veel grotere fase 3-studie.

De opbrengst van de beursgang is bedoeld voor de financiering daarvan. Themis verwacht 30 miljoen euro nodig te hebben om 3000 proefpersonen te vaccineren. Volgens planning moet de studie begin 2020 starten waarna de resultaten eind dat jaar moeten binnenkomen.

Daarna kan goedkeuring worden aangevraagd bij de toezichthouders. Themis verwacht die medio 2021 te krijgen waarna het vaccin op de markt kan komen.

Dat klinkt goed, maar de ervaring bij andere biotechbedrijven leert dat dit soort tijdspaden vaak veel te optimistisch wordt ingeschat. Kiadis Pharma, in 2015 naar de beurs gekomen met een revolutionaire stamceltechnologie, loopt bijvoorbeeld ook al twee jaar achter op de planning.

Daarbij geldt dat Kiadis geen teleurstellingen heeft gehad in de resultaten, een potentieel levensreddende therapie biedt en een bijbehorend versneld aanvraagproces doorgaat.

Bij de beursgang wil het Oostenrijkse Themis geld ophalen bij Nederlandse particuliere investeerders. Daarnaast richt het zich op institutionele investeerders, uit onder meer de VS.

Onder institutionele Amerikaanse investeerders is waarschijnlijk nog veel interesse voor een risicovolle belegging zoals Themis. De laatste weken is de Nasdaq Biotechnology net als de rest van de beurs wat gezakt, maar deze index staat nog steeds in de buurt van de hoogste stand ooit.

Het enthousiasme onder Nederlandse particulieren is waarschijnlijk een ander verhaal. Toen Kiadis in 2015 naar de beurs kwam was die groot, particulieren waren toen goed voor 20 procent van de aandelen en hadden zelfs voor nog aanzienlijk meer ingetekend. Het aandeel Kiadis heeft het sindsdien echter matig gedaan.

Hoe beleggers anno 2018 tegen aandelen van biotechnologiebedrijven die voorlopig nog geen winst maken aankijken is dus maar de vraag. Daar zal deze beursgang licht op schijnen.