VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursgenoteerde bedrijven die de kenmerken hebben van een familiebedrijf doen het op de beurs vaak relatief goed, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. In Nederland weten we dat van bedrijven als Heineken en Hunter Douglas, in België zijn Lotus Bakeries en Kinepolis bekende voorbeelden. Het Duitse midkapbedrijf Wacker Chemie is ook zo’n voorbeeld.

De Belgische zakenkrant De Tijd schreef onlangs dat bedrijven waar een sterke familie achter staat een extra jaarrendement laten zien dat oploopt tot bijna 7 procentpunten. De Zwitserse bank Credit Suisse deed vorig jaar onderzoek naar een wereldwijde selectie van 1.000 genoteerde familiebedrijven en stelde vast dat die aandelen op jaarbasis 4 procentpunten beter presteren dan de MSCI-wereldaandelenindex.

Het Duitse Wacker Chemie voldoet ook aan de definitie van beursgenoteerd familiebedrijf. Het is voor meer dan de helft eigendom van de nazaten van Alexander Wacker, die het bedrijf in 1903 oprichtte. Uiteraard is het predicaat familiebedrijf geen garantie voor succes, maar het feit dat deze bedrijven vaker dan gemiddeld het oog goed op de lange termijn hebben plus het gegeven dat familiebedrijven vaak minder scherp gefinancierd zijn kunnen de outperformance wel verklaren.

Wacker Chemie is een wereldwijd actief chemiebedrijf met hoofdkantoor in München en een jaaromzet van 5 miljard euro. De balans is inderdaad gezond te noemen, met een netto schuld die lager is dan de jaarlijkse bruto winst (EBITDA). Het bedrijf is onderdeel van de Duitse MDAX-index voor middelgrote bedrijven, maar met een beurswaarde van 4,9 miljard is het momenteel groter dan de kleinste zes AEX-bedrijven in Nederland.

De producten die Wacker Chemie maakt zijn allemaal gebaseerd op de grondstoffen silicium en etheen. Wacker maakt siliconen voor gebruik in auto-onderdelen, verf, textiel, papier en de bouw. Daarnaast worden siliciumwafels gemaakt voor de halfgeleidermarkt en hoogzuiver polisilicium dat voor halfgeleiders en voor zonnepanelen wordt gebruikt.

Wacker Chemie is een bedrijf in een sterk cyclische, kapitaalintensieve sector die soms tijdelijk met overcapaciteit kampt. Dat is een risico. Maar door die cyclus heen weet het bedrijf de winstmarges goed op peil te houden. Beleggers kunnen er goed aan doen bij dit aandeel enig gevoel voor timing te ontwikkelen. Op dit moment lijkt de waardering van het aandeel relatief weer laag. Eind oktober, bij bekendmaking van de derde kwartaalcijfers, was de koers ruimschoots gehalveerd ten opzichte van de top in januari. Daarna begon het aandeel weer wat te herstellen, tot de huidige 95 euro.

In de meest recente presentatie voor beleggers toont het management zich in ieder geval tamelijk optimistisch voor de nabije toekomst en noemde het zichzelf een ‘aantrekkelijke investering’.

Het aandeel Wacker Chemie lijkt na de daling van dit jaar op 95 euro dus weer relatief goedkoop. Analisten (bron: Bloomberg) verwachten dat het bedrijf zijn winst per aandeel van 4,80 euro vorig jaar te hebben verdubbeld in 2021. Garanties zijn er nooit, maar het feit dat Wacker Chemie een familiebedrijf is maakt de kans dat de beloften worden waargemaakt misschien iets groter.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen