VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Softwarebedrijf Tie Kinetix heeft in het afgelopen boekjaar een winst gemaakt van 184.000 euro. Dat was een sterke verbetering ten opzicht van een jaar eerder, toen de winst gedrukt werd door eenmalige zaken. Een nadere blik op een van de kleinste beursgenoteerde bedrijven van het Damrak.

Tie Kinetix sluit de boeken per 30 september, vandaar het ongebruikelijke tijdstip voor de jaarcijfers. De nettowinst over het gebroken boekjaar kwam uit op 184.000 euro tegen een verlies van 2,5 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde wel, naar 16,9 miljoen euro van 18,9 miljoen vorig jaar. Die teruggang was vooral te wijten aan teruglopende inkomsten uit diensten van Google waar Tie Kinetix mee werkt, zoals Adwords en Analytics. De tariefverhogingen door Google werken op die manier door in de resultaten van Tie Kinetix.

Tie levert verschillende IT-diensten, maar wil het komende jaar meer inzetten op ‘de cloud’, het toverwoord dat ook bij sommige grote bedrijven uit Silicon Valley de laatste jaren rondzingt. Die clouddiensten moeten een nieuwe omzetbron worden, maar het bedrijf uit Breukelen geeft er geen concrete financiële prognoses of doelstellingen bij.

Het aandeel Tie Kinetix zit niet in een van de bekende indices van Euronext Amsterdam, en er zijn geen analisten die het bedrijf volgen. De enige die dat volgens Bloomberg tot voor kort deed was Martijn den Drijver van NIBC maar die heeft zijn advies begin dit jaar opgeschort.

Er is ook niet veel beurshandel in dit aandeel, dat bij de huidige koers van 7 euro een beurswaarde heeft van 11,3 miljoen euro. Er werken nu 112 mensen, hoofdzakelijk op het (hoofd)kantoor in Breukelen. De resultaten zijn al jaren uiterst wisselvallig: in de afgelopen 15 jaar werd in zo’n beetje de helft van de gevallen (7 keer) afgesloten met een (netto) verlies. Die matige prestaties hebben gezorgd voor een gestaag naar beneden hobbelende beurskoers. Dividend is nog nooit uitgekeerd.

De concernomzet loopt wel gestaag op. De 7,6 miljoen die in 2004 werd omgezet is inmiddels ondanks de daling in het afgelopen jaar ruimschoots verdubbeld. De EBITDA-marge op die omzet fluctueerde echter bijna net zo sterk als de nettowinst, hoewel die marge in de laatste vijf jaar wel steeds hoog in de enkele cijfers ligt (tussen 7 en 10 procent).

Voor de langetermijnbelegger is het aandeel Tie Kinetix met te veel onzekerheden omgeven. Wellicht dat de cloud daar verandering in brengt, maar dat valt te bezien.




Gerelateerde artikelen