VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De olieprijs is sinds begin oktober met een derde gedaald. Dit is een van de redenen voor de onrust op de aandelenmarkten. De daling is voor sommige bedrijven aan het Damrak echter goed nieuws. We zetten vier bedrijven op een rij die onlangs klaagden over de grondstoffeninflatie. Nu zouden ze dus wat lucht moeten krijgen.

AkzoNobel
Het verfbedrijf en zijn branchegenoten ondervinden flinke tegenwind van de duurdere grondstoffen. Sherwin-Williams meldde bij zijn derde kwartaalrapport een stijging van de grondstoffenprijzen met 6 procent. PPG-topman Michael McGarry stelde dat de grondstoffenprijzen twee jaar geleden begonnen te stijgen en dat de stijging in het derde kwartaal het hoogst tot nu toe was.

AkzoNobel schat de totale impact dit jaar op circa 400 miljoen euro, bleek tijdens de derde kwartaalcijfers. Het gaat daarbij niet alleen om de grondstoffen voor verf, maar ook om kosten voor transport en verpakkingen. “Onze prijsinitiatieven en kostenbesparingsprogramma’s moeten compensatie bieden. Dit blijft een cruciaal aandachtspunt voor de rest van 2018 en 2019”, zei directievoorzitter Thierry Vanlancker daarom.

Nu aan de kosteninflatie echter een voorlopig einde is gekomen, kan dit anders lopen. Als Akzo tegelijkertijd wel de prijzen kan verhogen, kan dat de resultaten in het eerste jaar als pure verfproducent een flinke impuls geven.

Air France-KLM
Er is geen industrie die gevoeliger is voor een hoge olieprijs dan de luchtvaart. Air France-KLM zei bij de derdekwartaalcijfers dat de hogere brandstofprijzen dit jaar leiden tot een half miljard euro extra kosten. Voor 2019 rekende de luchtvaartmaatschappij erop dat hier nog eens 900 miljoen euro bovenop zou komen.

Er zit enige vertraging in de doorwerking van lagere olieprijzen in lagere kerosineprijzen, maar deze zijn min of meer een-op-een gekoppeld. Sinds begin oktober is kerosine zo’n 15 procent goedkoper geworden. Er zit nog wel een verdere daling in het vat dus de rekening voor Air France-KLM zou in 2019 wel eens flink mee kunnen vallen.

Unilever
Ook de grote levensmiddelenproducenten hebben dit jaar last van duurdere grondstoffen. Unilever denkt dat het hogere kosten kan doorberekenen aan klanten, maar dat duurt wel even. “Wij zijn normaal gesproken leidend op prijs, maar er is duidelijk een vertraging en dat zet wat druk op brutomarges. We moeten daar heel, heel goed naar kijken”, zei financieel topman Graeme Pitkethly.

Hij sprak hierbij ook de verwachting uit dat grondstoffeninflatie nog wel een tijdje voor tegenwind zou zorgen. Nog geen maand later ziet de wereld er dus op dit punt een stuk rooskleuriger uit voor Unilever.

ForFarmers
De producent van veevoer kan hogere productie- en transportkosten ook niet altijd direct doorberekenen. In de prospectus bij de beursgang van 2016 stond de kwetsbaarheid voor fluctuerende energieprijzen dan ook nadrukkelijk in de risicoparagraaf.

Bij de halfjaarcijfers zei ForFarmers dat de gestegen energiekosten waren doorberekend. Het derde kwartaal lukte dit duidelijk niet meer. “Het niet tijdig hebben kunnen doorberekenen van de hogere grondstof- en energiekosten in Nederland en Polen drukt op de resultaatontwikkeling voor dit jaar”, aldus topman Yoram Knoop.